Search

Novosti i zanimljivosti

Porast broja noćenja obiteljskog smještaja u Vinodolu nastavlja se i ove godine…

I unatoč globalnoj ugrozi izazvanoj koronavirusom i spoznaji da je upravo turistički sektor kako na globalnoj razini tako i lokalno pretrpio i trpi najveće posljedice obiteljski smještaj u Vinodolu bilježi dinamičan rast kako posljednjih godina tako i ove godine.

Broj registriranih iznajmljivača, kao i ukupan broj raspoloživih kreveta, konstantno raste iz godine u godinu. Na području Vinodolske općine registriran je 301 privatni iznajmljivač s preko 350 smještajnih jedinica i preko 1.600 postelja. Rastom broja smještajnih kapaciteta i broja kreveta u obiteljskom smještaju raste i konkurencija te je sve više objekata s četiri i pet zvjezdica, što bi u brojkama značilo: od 301 objekata 18 ih je sa pet zvjezdica, 57 sa četiri zvjezdice te ostatak smještajnih objekata pretežno sa tri zvjezdice.

U vrsti smještajnih objekata prednjače kuće za odmor, što svjedoči o razvoju elitnijeg segmenta turizma čija prisutnost nedvojbeno pozitivno utječe na status destinacije. Brojke potvrđuju da je Vinodolska općina već godinama prepoznata po ruralnom turizmu te da se pozicionirala kao turističko odredište s velikom razvojnom perspektivom. O tome najbolje govore i više nego dobri statistički pokazatelji eVisitor informatičkog sustava. Komercijalni smještaj u Vinodolskoj općini u prvih sedam mjeseci ove godine bilježi porast od 32% u dolascima i 23% u noćenjima u odnosu na prethodnu 2020. godinu. U usporedbi sa 2019. godinom za koju se slobodno može reći da je bila reprezentativna godina po ostvarenim noćenjima ove godine bilježimo svega 19% manje u dolascima i 20% u noćenjima u prvih sedam mjeseci.

Vrlo dobri rezultati u komercijalnom smještaju ostvareni su i u srpnju ove godine kako u odnosu na 2020. tako i u usporedbi sa 2019. godinom. To bi u brojkama značilo:

SRPANJ202120202019
DOLASCI336527093329
NOĆENJA238742331925865

a u postocima 23% više dolazaka i 7% više noćenja u odnosu na 2020. godinu. Što se tiče 2019. godine, sustižemo ju vrlo sigurnim koracima sa samo 8% manje noćenja.

To su vrlo jasni pokazatelji koji ukazuju na to da upravo u ovo pandemijsko vrijeme ovaj oblik smještajnih objekata – ruralnih kuća za odmor kojima Vinodol obiluje imaju prednost u odnosu na ostale oblike smještaja.

Od gostiju, najzastupljeniji su oni iz Njemačke, Austrije, susjedne nam Slovenije, Poljske te naši domaći gosti.

Podijeli objavu:

Skip to content