Search

Korisne informacije za turiste

underline-wave.png

Je li Hrvatska vaša sljedeća destinacija za odmor?

U tom slučaju sljedeće informacije mogle bi vam biti korisne.

underline-wave.png
ui hr
underline-wave.png
underline-wave.png
Priručnik za siguran boravak u Hrvatskoj

Izdano, veljača 2021.

Siguran boravak u Hrvatskoj, informacije za iznajmljivače

Istraživanja pokazuju da većina turista pri odabiru destinacijena prvo mjesto stavlja sigurnost i čistoću prostora u kojem će boraviti.

Brošura - Hrvatska, Vaša sigurna destinacija
Želimo Vam siguran boravak i bezbrižno uživanje u ljepotama naše zemlje
underline-wave.png

Pri putovanju u Hrvatsku zahtijeva se od svih posjetitelja poštivanje važećih zdravstvenih i sigurnosnih smjernica. Obvezno pogledajte trenutačne mjere koje se odnose na putovanja, kao i smjernice koje su na snazi na nacionalnoj i na regionalnoj razini.

Određene epidemiološke mjere uvedene su za neke od hrvatskih županija, a pravodobne i točne informacije o koronavirusu mogu se pronaći na službenoj stranici Vlade : www.koronavirus.hr

Hrvatska udruga turizma (HUT) kreirala je interaktivnu kartu s označenim aktivnim slučajevima zaraze bolešću COVID-19 koja se može pronaći ovdje.

 

Hoteli su otvoreni iako su u Hrvatskoj česta sezonska zatvaranja hotela i ostalih smještajnih kapaciteta koja nisu povezana s trenutačnom epidemiološkom situacijom. Predlažemo da izravno provjerite sve željene informacije s njima kako biste dobili točne detalje. Napominjemo da su svi smještajni objekti dužni poštivati preporučene zdravstvene i sigurnosne procedure koje se mogu pronaći ovdje.

Odlukom koja je stupila na snagu 22. studenoga 2020. godine obustavio se rad noćnih klubova. Automat klubovima, uplatnim mjestima za klađenje te casinima dozvoljen je rad do 24 sata. Od 28. svibnja vanjske terase svih ugostiteljskih objekata (uključujući kafiće i restorane) rade od 6h – 24h. Rad u zatvorenim prostorima dozvoljen je restoranima i slastičarnama, ali se ta odluka ne primjenjuje na kafiće i barove. Prilikom boravka na terasama ugostiteljskih objekata nužno se pridržavati epidemioloških mjera te održavati fizičku distancu. Pekarnice i trgovine kruhom te pekarskim proizvodima mogu raditi do 24 h. Dostava hrane dozvoljena je pod uvjetom pridržavanja svih epidemioloških mjera.

Odredba uključuje zabranu  prodaje alkoholnih pića od 24 sata do 6 sati ujutro. Smjernice za zaštitu zdravlja i sigurnost mogu se naći ovdje.

Sve aktualne epidemiološke mjere za gradove/ županije mogu se pronaći na službenim stranicama: https://www.koronavirus.hr/zupanije/139  

Najnovije upute i preporuke za okupljanja mogu se pronaći ovdje.

Napomena! Informacije te aktualne epidemiološke mjere se mogu razlikovati prema županijama ovisno o epidemiološkoj situaciji u određenoj destinaciji, stoga se preporuča provjeriti i na stranicama županijskih turističkih zajednica aktualne epidemiološke mjere, kao i na službenim stranicama koronavirus.hr  

U Hrvatskoj ne postoje ograničenja prometovanja automobilom, a najnovije informacije o prometnim uvjetima i stanju na cestama mogu se pronaći na web-stranici Hrvatskog autokluba ovdje. Također, Hrvatske autoceste provele su informativnu kampanju za sigurno putovanje koristeći se cestovnim oznakama i informativnim letcima. Više informacija možete pronaći ovdje.

Različite preporuke i smjernice za turistički sektor mogu se pronaći ovdje ili na web-stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na sljedećoj poveznici.

Sva pitanja povezana s putovanjima u Hrvatsku na koja niste pronašli odgovore možete poslati na e-adresu mintcz@mints.hr i, u CC-u, info@htz.hr

Odgovore na pitanja u vezi s prelaskom granice Republike Hrvatske možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211

Pitanja u vezi s ispunjavanjem mrežnog obrasca EnterCroatia možete poslati na sljedeću e- adresu: entercroatia@mints.hr

Pitanja o epidemiološkim mjerama, ekonomskim mjerama i bilo kakva pravna pitanja u Republici Hrvatskoj tijekom pandemije bolesti COVID-19 možete poslati na sljedeću e-adresu: mintcz@mints.hr

Dodatne informacije uz informacije o najčešćim pitanjima o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku možete pronaći ovdje*

Za dodatne informacije EU je pokrenuo „Re-open EU”, interaktivni alat čija je svrha osigurati sigurno ponovno putovanje i pokretanje turizma diljem Europe.

*Napominjemo kako Hrvatska turistička zajednica ne ažurira vanjske poveznice, tj. web-stranice na kojima se mogu pronaći dodatne informacije te se ne može smatrati odgovornom za njihovu točnost.

underline-wave.png

Koronavirus COVID-19 pitanja i odgovori

Da. Međutim, postoje mnogi drugi prihvatljivi uvjeti za ulazak, uključujući one koji su navedeni u odjeljku pod naslovom „Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane“. Trenutno je na snazi odluka o privremenoj zabrani, tj. Ograničavanju prelaska osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske do 31. svibnja. Trenutačno je na snazi odluka o privremenoj zabrani i ograničenju prelaska preko graničnih prijelaza RH do 15. lipnja.

Više o iznimkama i mogućnostima ulaska u državu ovdje.

Osim svih trenutačno primjenjivih zdravstvenih i sigurnosnih mjera koje preporučuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 12. listopada 2020. godine stupila je na snagu obveza nošenja zaštitnih i kirurških maski u svim zatvorenim prostorima u kojima nije moguće održavati razmak od 1,5 m. Odredbom koja je stupila na snagu 26. listopada 2020. godine propisuje se stroga mjera fizičkog distanciranja, odnosno izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru te 1,5 m na otvorenom. Uvodi se i obveza nošenja maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kad nije moguće održavati fizički razmak i obvezno nošenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima. Dodatne informacije mogu se pronaći ovdje.

Od 5. prosinca 2020. godine uvele su se kazne za nenošenje i/ili nepravilno nošenje maski te za nepoštivanje ostalih sigurnosnih i zdravstvenih mjera. Kazne se kreću od 500 kn za nepravilno nošenje maski pa do 10 000 kn za organizacije privatnih zabava i okupljanja uz nepridržavanje prethodno spomenute mjere na snazi.

12. prosinca 2020. godine uvela se i posebna regulacija rada za djelatnost trgovine koja se obavlja u prodavaonicama i trgovačkim centrima, kojom se ograničava broj kupaca, odnosno posjetitelja, koji istovremeno mogu biti u prodavaonici odnosno trgovačkom centru. Više informacija ovdje.

Dodatne aktualne epidemiološke mjere za pojedine Županije se mogu provjeriti ovdje.

***

Dodatno, UNWTO/IATA uveo je tzv. “Destination Tracker” – prvi globalni prikaz svih ograničenja zračnog putovanja te propisanih zdravstvenih i sigurnosnih mjera odredišta, uključujući i u Hrvatsku. Tracker uključuje podatke o zdravstvenim pokazateljima (putem interaktivne mape), važećim propisima u zračnom prometu, propisanim zdravstvenim i sigurnosnim mjerama u odredištu te zdravstvenim propisima i preporukama. Prikaz je moguće pronaći na sljedećoj poveznici.

Uzimanje uzoraka za testiranje na COVID-19 obavlja se u posebnim ambulantama organiziranima na razini županije. Kontakte navedenih ustanova možete pronaći ovdje. Ako vam je potreban test u točno određenom trenutku za točno određen vremenski period, kontaktirajte unaprijed ambulantu kako biste osigurali da će vas centar za testiranje primiti i dati sve potrebne upute o protokolu testiranja te sve ostale potrebne informacije. Više informacija o lokacijama, procesu naručivanja, terminima i sl. možete pronaći ovdje.

Ako primijetite simptome slične gripi poput povišene tjelesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora ili ste bili u bliskom kontaktu s potvrđenim ili vjerojatnim slučajem zaraze koronavirusom, odmah nazovite liječnika ili epidemiološku službu, a možete kontaktirati i s nekom od turističkih ambulanti, kontakti se nalaze ovdje. Opišite im svoje stanje i poslušajte njihove upute. Predlažemo da ne odlazite liječniku prije nego što ga nazovete.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo također je izdao informacije za jedinice lokalne samouprave i pružatelje smještaja ako gost dobije simptome bolesti COVID-19. Informacije se mogu pronaći ovdje. Ako ste u Hrvatskoj i imate bilo kakve simptome, molimo vas da odmah obavijestite svog pružatelja smještaja kako bi vam se osigurao adekvatan zdravstveni i sigurnosni protokol.
 

Ako ste državljanin EU-a, EGP-a, Ujedinjene Kraljevine ili Švicarske, a imate zdravstveno osiguranje svoje države, ono će pokrivati sve usluge povezane s bolešću COVID-19 ako u Hrvatskoj vrijede ista pravila kao u vašoj matičnoj zemlji. Odvojite vrijeme kako biste provjerili valjanost svoje Europske kartice zdravstvenog osiguranja (EHIC) i/ili izvadite novu karticu prije svojeg putovanja. Osim toga, kao alternativu imajte potvrdu koju vam je izdala nacionalna zdravstvena ustanova.

Osigurane osobe iz država s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međudržavni ugovor kojim je regulirano pitanje korištenja zdravstvene zaštite (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Turska) ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu za vrijeme boravka u Hrvatskoj na temelju tiskanica koje su propisane ugovorom, a koje trebaju zatražiti od svojih osiguravatelja iz matičnih država, prije dolaska u Hrvatsku.

Državljani drugih zemalja trebali bi prije putovanja provjeriti svoje zdravstveno osiguranje kako bi bili sigurni da su pokriveni u slučaju hitnih zdravstvenih usluga koje uključuju sve zdravstvene usluge povezane s bolešću COVID-19 ili kupiti odgovarajuće putno osiguranje koje pruža pokriće povezano s bolešću COVID-19.

Skip to content