Search

MUZEJSKA ZBIRKA "KUĆA KLOVIĆ"

underline-wave.png

Juraj Julije Klović najveći je predstavnik europske i svjetske minijature i jedan od najvećih umjetnika na području likovnog stvaralaštva kojeg je dala naša domovina Hrvatska. U čast na spomen slavnog iluminatora i minijaturiste 2014. godine u zgradi stare škole u Grižanima otvorena je muzejska zbirka. Bogata memorijalna zbirka sastoji se od nekoliko tematskih prostorija koje predstavljaju rad i život slavnog minijaturiste. Juraj Julije Klović najpoznatija je i najposebnija osoba koju je iznjedrio Vinodol. Rođen je daleke 1498. godine u Grižanima.

Bio je najveći predstavnik europske i svjetske minijature, učitelj i uzor mnogih umjetnika, čija je slava prešla okvire njegove i naše domovine. Svojim grandioznim djelima svrstao se u red najvećih umjetnika svijeta: Rafaela, Tiziana i Michelangela. Iza sebe ostavio je takva remek-djela, kao niti jedan umjetnik sitno slikarstva, a svijetom je pronio ime domovine.

U svoje je doba Klović stekao glas i poštovanje najvrsnijeg umjetnika. Ta slava, s kojom je neraskidivo povezano i ime njegove domovine, traje stoljećima. Taj najpoznatiji svjetski umjetnik, koji se na nekoliko svojih minijatura potpisao kao Julio Clovio de Croazia, u Hrvatskoj je prisutan s tek nekoliko djela, iako su njegovom rukom iluminirani brojni molitvenici, lekcionari i časoslovi koje su naručivali najugledniji ljudi njegova doba. Jedno od najpoznatijih njegovih djela je Gospin časoslov (Časoslov Farnese), izrađen za kardinala Alessandra Farnese.  Tada, kao i danas, oni se čuvaju kao najveće dragocjenosti. Nekoć su nad njima bdjeli naručitelji, a danas se ljubomorno čuvaju u trezorima najpoznatijih svjetskih knjižnica, arhiva i muzeja.

Jedan od najvećih predstavnika
europske i svjetske minijature

Juraj Julije Klović

underline-wave.png

Slavni minijaturisti preminuo je 5. siječnja 1578. godine u osamdesetoj godini života. Sahranjen je u crkvi sv. Petra u okovima u Rimu. Na spomeniku od crnog mramora, s Klovićevim poprsjem od bijelog mramora, između ostalog piše: „Julije Klović iz Hrvatske…. slikar bez premca… najveći slikar u malom slikanju, koji je živio u djelu do najdublje starosti“.

mask2 1

Postav muzejske zbirke dostupan Vam je je i virtualno…

Prolazeći kroz bogatu memorijalna muzejska zbirka sastavljenu od nekoliko tematski različitih prostorija upoznati će te se ne samo sa radom i životom hrvatskog renesansnog slikara i minijaturista Julija Klovića, već i s ostalim kulturnim bogatstvom Vinodolske općine. 

underline-wave.png

Posjeti po najavi u Turističkoj zajednici Vinodolske općine:

– na broj telefona: 051/248-730

– mobitela: 091/248-7301

– putem email-a: info@tz-vinodol.hr

underline-wave.png

Adresa: 
51244 Grižane, Grižane 45

Upute i parking: 
Kuća Klović nalazi se u zgradi stare osnovne škole u Grižanima, 200 metara od samog centra mjesta.

Iz Crikvenice treba slijediti putokaze za Grižane, dva su moguća puta:

  • preko sela Dolinci, tada ćete doći u centar Grižana te treba skrenuti desno i voziti 200 metara do putokaza za Kuću Klović,
  • te cestom koja prolazi pored kamenoloma, kada se dođe do križanja na kojem se može skrenuti za Bribir ili Grižane treba skrenuti lijevo za Grižane i voziti približno 500 metara do putokaza za Kuću Klović.

Parking je na raspolaganju ispred same zgrade.

RADNO VRIJEME KUĆA KLOVIĆ
Skip to content