Search
Smještaj u Grižanama možete naći u kamenim kućama uređenim u autohtonom primorskom stilu.
U svibnju tu možete probati poznate griške črišnje, a za Martinju kušati domaću žlahtinu
mask2 1
CRKVA MAJKE BOŽJE SNJEŽNE U BELGRADU
Srednjovjekovna crkva iz 16. stoljeća podignuta na temeljima starije crkve. Crkva je pregrađena u 17. stoljeću što je vidljivo iz glagoljskog natpisa na nadvratniku. Crkva je sačuvala veliki broj glagoljskih natpisa u kamenu. Bogatom inventaru crkve pripada vrijedan glavni oltar, nadgrobna ploča sa ugraviranom kraljicom smrti i veći broj nadgrobnih spoemnika na glagoljici kao i izuzetno vrijedne, jedne od najstarijih u Hrvatskoj, orgulje na mijeh iz 17. stoljeća.
BADANJ
Ruševine srednjovjekovne gradine koja je podignuta na ostacima rimske fortifikacije iz 4. stoljeća u vrijeme učvršćivanja Liburnijskog limesa. Po svom položaju bio je Badanj čvrst branik Vinodola jer je gospodario prodolom što se pruža od mora prema srcu Vinodola. Glavna utvrda ima jajoliku osnovu kao da je to bila jedna omašna kula pa je vjerojatno stoga i dobio ime Badanj. Nekada je do podno Badnja dosezalo more pa je niže grada bilo nekoliko kamenih stupova o koje su se vezali brodovi.

VAŠA DESTINACIJA:

Grižane

underline-wave.png

Smještene pod ruševinama frankopanskog grada i krševitih litica “Griža” po kojima su i dobile ime. Stari je grad oštećen 1323. godine kada je Vinodol zadesio jak potres. U 15. stoljeću dograđene su okrugle kule, a danas su vidljivi samo ostaci nekada slavnog kaštela. Grižanski kaštel imao je nepravilan oblik četverokuta, s okruglim kulama, a ta je nepravilnost uzrokovana specifičnim terenom.Tu je stolovao knez Martin koji je utemeljio primorsku luku koja je dobila ime Crikvenica.

GRADINA
Na slavnu prošlost Grižana podsjećaju ostaci zidina grižanskog kaštela. Kaštel je imao oblik nepravilnog četverokuta sa okruglim kulama na uglovima. Bila je sjedište Kapetanata, feudalne uprave frankopanskim imanjima u Vinodolu. 1323. godine kada je Vinodol zadesio potres kaštel je oštećen. Kaštel je smješten na poroznom tlu, izgrađen uz krševite litice koje ovdje zove “griže”, po čemu je grad i dobio ime.
CRKVA SV. MARTINA
Župna crkva sv. Martina srednjovjekovnog je porijekla o čemu svjedoči i dio preostalog crkvenog inventara i glagoljski natpisi o obnovama crkve u 16. i 17. stoljeću. Crkva je iz temelja pregrađena i proširena 1906. godine i tada je dobila dva bočna broda i oznake historicizma odnosno neorenesanse. U crkvenoj riznici čuvaju se vrijedni primjerci gotičke i barokne opreme oltara.
0
stanovnika
0 km²
površina mjesta
0 m
nadmorske visine
underline-wave.png
Skip to content