Search
Bribir je najveće naselje Vinodolske općine smješteno u unutrašnjosti Vinodolske doline, 6 km od mora.

Gradić je ujedno njezino administrativno, kuturno i gospodarsko središte u kojem živi 1753 stanovnika (popis stanovništva 2001.god). Izgrađen na brežuljku iznad vinodolske doline i još je u srednjem vijeku predstavljao središte vinodolskog kraja koje se razvijalo oko utvrde, kaštela kojeg su dali izgraditi Frankopani 1302.godine a srušen u 19. stoljeću i od kojeg je do danas sačuvana samo četverokutna kula s dijelom zidina. Bribir je gradić bogate kuturne tradicije, sakralne i povjesne baštine.

Kao grad i frankopanska utvrda s razvijenom “samoupravom” prvi se put imenom spominje 1288. godine u Vinodolskom zakonu, dokumentu kojim je između vlastele i puka regulirana pravno postojeća praksa , navike i običaji kakvi su se već na prostoru Vinodola bili ustalili. Od mnogobrojnih sakralnih objekata, treba izdvojiti crkvu sv. Petra i Pavla izgrađenu 1524. godine. Riječ je o svetištu podignutom zaštitnicama Bribira, koje Bribirci svakog 29. lipnja obilježavaju misnim i svjetovnim slavljima. U naselju Ugrini pokraj Bribira rođen je čuveni botaničar Josip Pančić.

Bribir svojim ustrojem kao manja urbana sredina pruža sve potrne servise građanima cijele Vinodolske općine. U njemu se nalaze zdravstvene, odgojno-obrazovne i kuturne ustanove te trgovine, ugostiteljski lokali, mnogobrojni uslužni obrti. Također, i za turiste u Bribiru ima mjesta u mnogobrojnim izvrsno uređenim apartmanima u ambijentu tipičnih tradicionalnih kamenih građevina vinodolskog kraja.

mask2 1
Iz bogate riznice župne crkve sv. Petra i Pavla izdvajamo renesansni reljef Bogorodice s Kristom ili Bijele Gospe, rad fjorentinskih majstora u bijelom mramoru, sliku Jacopa Palme mlađeg Pranje nogu, djelo visoke umjetničke vrijednosti, a značajni su i renesansna kustodija sa željeznom rešetkom iz 15. stoljeća i glavni mramorni oltar rad kipara Antonia Michelazzia. Crkvi sv. Petra i Pavla pripada i križ krbavskih biskupa tzv. Milonjin križ iz 13. stoljeća kojeg je u Vinodol donio biskup Modruša Krištafor, a čuva se u Rijeci.
CRKVA SV. PETRA I PAVLA

Sagrađena je 1524. godine na mjestu stare crkve koja je zasigurno postojala još u vrijeme donošenja Vinodolskog zakona 1288.godine, a vjerojatno i ranije. U prvoj polovini 18. stoljeća je proširena, preuređena i barokizirana. Zapaljena je krajem 1944. godine, a obnovljena osamdesetih godina 20. stoljeća.

 

VAŠA DESTINACIJA:

Bribir

underline-wave.png

Ostaci starih zidina i gradska kula podsjećaju na vrijeme knezova Frankopana čija je četiri stoljetna vladavina ostavila duboke duhovne i materijalne tragove u Vinodolu. Svoj najveći procvat Bribir doživljava u vrijeme kneza Bernardina Frankopana koji učvršćuje kaštel i gradske zidine. Kada je 1848. godine ukinuto bribirsko vlastelinstvo općinska vlast je porušila Vela i Mala vrata i kaštel, a na njegovu je mjestu sagrađena škola. Tako je u ruševinama završila duga i slavna povijest bribirske utvrde. Jedini ostatak bribirske utvrde je četverokutna kula iz 1302. godine i dio zidina. Sa brežuljka na kojem je smješten stari grad puca pogled na dolinu i Novi Vinodolski. Umjetnička renesansna djela u crkvi sv. Petra i Pavla svjedoče o visokoj razini kulturnih i civilizacijskih dosega srednjovjekovnog Vinodola i jakim vezama sa Europom.

GRADSKA KULA S DIJELOM ZIDA
Ostaci nekadašnjeg kaštela, srednjovjekovne gradine iz 12. stoljeća. Kaštel je od 13. stoljeća u posjedu Krčkih knezova, a od 16. stoljeća drže ga grofovi Zrinski. U 19. stoljeću porušeni su gradski bedemi i kule, jedino je ostala sačuvana četverokutna kula iz 1302. godine i dijelovi gradskog bedema na sjevernoj strani.
stanovnika
0
površina mjesta
0 km²
nadmorske visine
0 m
underline-wave.png
Skip to content