Search

Dobrodošli u kutak za iznajmljivače!

underline-wave.png

U ovom dijelu možete pronaći upute i materijale koji su Vam potrebni za obavljanje ugostiteljske djelatnosti pružanja usluge smještaja u domaćinstvu.

Svi materijali objavljeni na stranicama Turističke zajednice Općine Vinodolska općina isključivo su infromativnog karaktera.

Sve dodatne materijale vezane za propise iz turizma možete pronaći na stranicama Narodnih novina (www.nn.hr) i na stranicama Ministarstva turizma (www.mint.hr).

underline-wave.png

Građanin koji pruža ugostiteljske usluge dužan je:

 • posjedovati rješenje o odobrenju za pružanje usluga
 • cjenik usluga vidno istaknuti u svakoj sobi, odnosno apartmanu i imati isti u knjigama
 • utvrditi normative namirnica, pića i napitaka, ako takve usluge pruža
 • na glavnom ulazu u objekt postaviti standardiziranu ploču
 • u svakoj smještajnoj jedinici mora biti plan evakuacije, koji mora biti izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata ili u neposrednoj blizini
 • istaknuti kućni red – dostupan obrazac za prigovor
 • imati kutiju prve pomoći u svakom apartmanu, odnosno sobi
 • prijavljivati i odjavljivati goste u sustav eVisitor u roku od 24 sata po dolasku tj. odlasku
 • sustav eVisitor ima ugrađen popis turista, a temeljem Pravilnika o knjizi gostiju, popis gostiju i knjiga gostiju više se ne trebaju ručno voditi
 • voditi knjigu „Evidencija prometa“
 • za svaku izvršenu uslugu, gostu izdati račun s brojem, vrstom, količinom i cijenom te zadržati u bloku za sebe kopiju tog računa
 • prilikom oglašavanja i reklamiranja usluga i isticanja poruka u promidžbenim materijalima, iznajmljivač ne smije koristiti oznaku propisane vrste i kategoriju objekta koja nije utvrđena rješenjem nadležnog ureda
 • uplatiti godišnji paušalni iznos turističke pristojbe – uplatiti godišnji paušalni iznos poreza – ispuniti i predati TZ2 obrazac u Poreznu upravu te platiti turističku članarinu.
underline-wave.png

Uplatni račun za boravišnu pristojbu:

Uplatni račun za turističku članarinu:

underline-wave.png

Turistička članarina za 2024. godinu

Podsjećamo Vas na obvezu predaje TZ2 obrasca za 2024. godinu do 15. siječnja za tekuću godinu u Poreznu upravu u kojoj pružatelji usluga smještaja u domaćinstvu ima prijavljeno prebivalište.

Iako se turistička članarina više ne obračunava na temelju primitaka u prethodnoj godini, iznajmljivač je obvezan iskazati primitke u obrascu TZ2 na temelju knjige Evidencije o prometu zbog evidencije prometa u Poreznoj upravi.

Također podsjećamo na obvezu plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke članarine za 2024. za fizičke osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Umnožak je to broja kreveta u sobi, apartmanu i kući za odmor u prethodnoj godini, koji su utvrđeni rješenjem o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i paušalnog iznosa članarine za svaki krevet.

Paušalni iznos članarine za krevet u sobi, apartmanu ili kući za odmor iznosi 5,97€, dok za pomoćni krevet u sobi, apartmanu ili kući za odmor iznosi 2,99€.

Informativni obračun turističke članarine svakom pružatelju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu vidljiv je u eVisitor informatičkom sustavu za prijavu gostiju na početnoj stranici pod obavjestima.

IBAN za uplatu turističke članarine: HR8910010051748827155

model: HR67

poziv na broj: OIB iznajmljivača,

opis plaćanja: turistička članarina za 2024. godinu.

Za dodatne informacije stojimo na raspolaganju te Vas srdačno pozdravljamo!

TZ2 obrazac za 2024. godinu

iznajmljivač je obvezan iskazati primitke u obrascu TZ2 na temelju knjige Evidencije o prometu.

Skip to content