KUD Bribir
KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO BRIBIR – ČUVAR NASLJEĐA NAŠEGA KRAJA
underline-wave.png

Ostaci starih zidina i gradska kula podsjećaju na vrijeme knezova Frankopana čija je četiri stoljetna vladavina ostavila duboke duhovne i materijalne tragove u Vinodolu. Svoj najveći procvat Bribir doživljava u vrijeme kneza Bernardina Frankopana koji učvršćuje kaštel i gradske zidine. Kada je 1848. godine ukinuto bribirsko vlastelinstvo općinska vlast je porušila Vela i Mala vrata i kaštel, a na njegovu je mjestu sagrađena škola. Tako je u ruševinama završila duga i slavna povijest bribirske utvrde. Jedini ostatak bribirske utvrde je četverokutna kula iz 1302. godine i dio zidina. Sa brežuljka na kojem je smješten stari grad puca pogled na dolinu i Novi Vinodolski. Umjetnička renesansna djela u crkvi sv. Petra i Pavla svjedoče o visokoj razini kulturnih i civilizacijskih dosega srednjovjekovnog Vinodola i jakim vezama sa Europom.

KUD Bribir djeluje od daleke 1974.g., kada se izdvojio iz tadašnje Narodne čitaonice “Tomo Strizić” Bribir. Za vrijeme djelovanja pri Narodnoj knjižnici i čitaonici postojala je Recitatorska sekcija, Tamburaški zbor i Društvo za narodne običaje. Kasnije je u sastav KUD-a, koji je dobio ime “Stjepan Brozičević, ušao i vokalni sekstet učenica Osnovne škole. KUD se ovako tako sve do 1998g. kada je na svečanoj sjednici KUD-a 20. travnja donijet zaključak o promjeni imena.

Vodila nas je misao da se KUD treba zvati prema mjestu prebivališta većine članova toga Društva te da će tako Društvo biti i lakše prepoznatljivo. Od tada, pa sve do danas KUD se zove Kulturno umjetničko društvo BRIBIR iz Bribira. KUD BRIBIR do danas je promijenio deset predsjednika, a to su: Mihovil Kombol, pok. Vladimir Veljačić, pok. Mladen Čor, Ljubo Antonić, Zlatan Ligatić, Zrinjko Antonić, Dajana Jerčinović, Ivan Ligatić, Vesna Spoja i Biserka Lončarić.

Kroz KUD prošlo je jako mnogo članova, pjevača, svirača, tamburaša, sopilaša, plesača, glumaca, kreativki i mnogih drugih i svima nesebična hvala na trudu, vremenu, volji i ljubavi prema KUD-u i Bribiru. Izmjenjivali su se mnogi voditelji, a to su: pok. Ivica Kaliman, Tomislav Dražić, Pavao Kombol, Bosiljka Martinčić, Suzana Šestak, Jagoda Ugrin, Vesna Spoja, Ivan Ligatić, Ljubo Antonić, Jozefina Manestar, Ana Debelić, Natalija Iyanitzka, braća Piškulići, Ljiljana Kovač.

Članice ženske klape “Fijolica” sudjelovale su 1998. i 2000. na Omiškom festivalu klapa. KUD je surađivao s glasovitim etnomuzikologom Ljubom Stipišićem Delmatom i koreografom ansambla LADO Vidom Bagurom.

Nadam se da sam uspjela svih nabrojiti, jer u 40 godina bilo ih je uistinu jako puno. U 40 godina rada izmjenjivale su se i mnoge sekcije: recitatorska, dramska, sekcija za narodne običaje, muška klapa, ženska klapa, mješoviti pjevački zbor, sekcija za kreativni rad, sopilaška, tamburaška, mali folklor, folklorna sekcija, koja je osnovana 2001. godine.

Trenutno u KUD-u djeluju sekcije: -dramska -folklorna -sopilaška -tamburaška -mali folklor

mask2 1

SOPILAŠKA I TAMBURAŠKA SEKCIJA djeluju i nastupaju samostalno, ali nas i uvijek prate na svim nastupima folklorne sekcije i malog folklora. Također su obučeni u bribirske narodne nošnje i njeguju domaće bribirske pjesme.

MALI FOLKLOR djeluje već nekoliko godina i pokazali su zavidno znanje i i volju i ljubav za bribirske plesove. Oni su naša nada i naša budućnost.

DRAMSKA SEKCIJA izvodi igrokaze koje je u početku pisao Ivan Ligatić, a već osam godina piše ih gđa. Kate Grgurić. To su igrokazi: Va kuhinji, Čuvarina, Na perili, Va birtiji, Prosačina, Dota, Va hladi. Sekcija broji 25- 30 članova. Publika je jako dobro prihvatila ove naše igrokaze, jer prikazuju život kakav su živjeli naši očevi i majke, bake i djedovi i opisuju običaje Bribira. Tekstovi su pisani na bribirskoj čakavici, što je veliki doprinos da se naše lipo ča ne zaboravi. Naš se je KUD učlanio u Hrvatski sabor kulture te smo pozvani na županijsko natjecanje u Rijeci, gdje se održava festival amaterskog kazališta i nastupamo s igrokazom Na perili. To je za nas veliko priznanje. Dostojno ćemo prezentirati ne samo naš KUD već i mjesto Bribir i čitavu Vinodolsku općinu.

FOLKLORNA SEKCIJA osnovana je 2001. g. Plešemo samo autohtone bribirske plesove i želimo ih sačuvati od zaborava. Obnovili smo kompletnu žensku narodnu nošnju i velik dio muške. Zadatak u ovoj godini je da svi članovi dobiju nošnju koja bi se dopunila kapom i kaputom, takozvanom dolomicom. Folklorna sekcija prepoznatljiva je po cijeloj lijepoj našoj. Nastupali smo na Smotri folklora ( međunarodnoj) u Zagrebu, na Vinkovačkim jesenima, na Đakovačkim vezovima, u Bektežu, Karlovcu, Ozlju, Ludbregu, Ivanić Gradu, Murteru, Metkoviću, Pleternici, Otočcu, Požegi, Žejanama, Rijeci, Triblju, Grižanama, Crikvenici, Novom i naravno u Bribiru. Za našu nošnju, ples i kompletan nastup dobili smo niz pohvala.

underline-wave.png
Čuvari smo nasljeđa našega kraja i već sustavno djelujemo na očuvanju autohtone čakavske tradicije i govornog izričaja. Ovo kulturno umjetničko društvo imalo je i još puno ljubavi prema svom mjestu. S ponosom možemo reći da su mnoge generacije mladih prolazile kroz mnogobrojne sekcije, od osnutka do danas. I danas su članovi Društva pripadnici raznih generacija. Svih njih potiče na rad nesebična ljubav prema svom kraju, običajima, njegovoj prošlosti, pisanoj riječi, nošnji i svemu onome što je potrebno da se voli svoje mjesto. Povijest KUD-a je povijest druženja, proba, ponavljanja, učenja i konačno nastupa.

Uvijek smo željeli više i bolje, nikad se nismo zadovoljavali postojećim jer smo uvijek znali da od boljeg postoji bolje i od uspješnijeg još uspješnije. Mi smo nositelji amaterskog kulturnog života u svojem mjestu. Jako dobro surađujemos Osnovnom školom ” Dr Josip Pančić” Bribir, Dječjim vrtićem “Cvrčak i mrav”, DVD Bribir, Lovačkim društvom Bribir, TZ vinodolske općine, a posebno s Vinodolskom općinom.

Još je nešto iznimno važno napomenuti! Da nema divnih, požrtvovnih članova kojima nije teško dolaziti na probe, koji vole ovaj KUD, svoje mjesto i sve što je vezano uz to, ovih aktivnosti ne bi bilo, jer je u svemu ipak najvažniji čovjek.
placeholder
Biserka Lončarić
predsjednica KUD-a Bribir
Skip to content