Previous slide
Next slide

O Vinodolu...

underline-wave.png

Blizina mora i šume čini Vinodol idealnim mjestom za odmor. Smještaj u Vinodolu možete naći u ugodnim obiteljskim kućama, autohtono uređenim ruralnim objektima, u planinarskom domu ili udobnom pansionu. Uz autohtona vinodolska jela, lovačke specijalitete i jela od samoniklog bilja okusiti se može prava domaća kapljica – vino proizvedeno u vinodolskom kraju. Aktivan odmor možete provesti uz brdski biciklizam, planinarenje i šetnju, jahanje, paragliding i zmajarstvo, sportski ribolov i lov. Razgledajte bogatstvo kulturno-povijesnih znamenitosti Vinodola i posjetite neki od koncerata Vinodolskih ljetnih večeri, Ružicu Vinodola ili maškaranu zabavu u zimskom razdoblju.

Šumsko područje...

underline-wave.png

U gorskim predjelima Vinodola naši gosti nalaze uz osvježenje od primorskih vrućina, okrijepu u pitoresknim gostionicama koje uz domaće specijalitete nude i vegetarijanski jelovnik. Smještaj možete naći u nekoliko kuća za odmor i u planinarskom domu. Sve veći broj posjetitelja zimi uživa u zimskim radostima, sanjkanju i šetnjama po snijegu. Doživljaj ekološki očuvane prirode još je jedan od motiva za posjet Vinodolu i šumskom predjelu.

Klima...

underline-wave.png

Za Vinodol je karakteristično vedro, suho i vruće ljeto, te oblačna, kišovita i razmjerno blaga zima sa karakterističnim sustavom vjetrova. Srednja godišnja temperatura iznosi 14° C.
Šumsko područje, iako ne daleko od mora, nalazi se u predjelu prave planinske klime Gorskog kotara koju karakteriziraju kratka topla ljeta sa prohladnim noćima i duge hladne zime sa velikim količinama snijega.

Nanizani od mora prema brdovitom kontinentu...
Drivenik, Tribalj, Grižane i Bribir čine općinu Vinodolsku.

underline-wave.png

Rimsko ime Vallis Vinearia, kulturni spomenici i arheološka nalazišta ukazuju na prisutnost rimske imperije na ovim prostorima, a poznatoj hrvatskoj srednjovjekovnoj plemićkoj obitelji Frankopan pripisuje se razvoj i kulturni procvat ovoga kraja.

Mogućnost boravka i odmora danju na moru, a noću na brdovitom dijelu općine gdje osvježava čist planinski zrak ugodan je velikom broju turista. Ljubiteljima prirode osiguran je veći broj obilježenih planinskih i biciklističkih staza te prekrasni vidikovci na atraktivnim mjestima s pogledom na Kvarner.

U Triblju se nalazi i uzletište za paraglajdere, koji ljepotu Vinodolske rivijere mogu doživjeti s planinskih vrhunaca.

 

Bribir

underline-wave.png

Ostaci starih zidina i gradska kula podsjećaju na vrijeme knezova Frankopana čija je četiri stoljetna vladavina ostavila duboke duhovne i materijalne tragove u Vinodolu.

Svoj najveći procvat Bribir doživljava u vrijeme kneza Bernardina Frankopana koji učvršćuje kaštel i gradske zidine. Kada je 1848. godine ukinuto bribirsko vlastelinstvo općinska vlast je porušila Vela i Mala vrata i kaštel, a na njegovu je mjestu sagrađena škola.

Tako je u ruševinama završila duga i slavna povijest bribirske utvrde. Jedini ostatak bribirske utvrde je četverokutna kula iz 1302. godine i dio zidina.

U obiteljskim kućama naći ćete komforan smještaj, a tko jednom dođe u Bribir uvijek se ponovo vraća jer se tu osjeća kao kod kuće.

Drivenik

underline-wave.png

Uz jedan od rijetko sačuvanih frankopanskih kaštela sa kojeg se pruža pogled na sjeverni dio Vinodola smjestilo se malo mjesto Drivenik.

Drivenički stari grad nema stanovnika, svi su se preselili u podnožje brijega. Na brijegu su ostali usamljeni kaštel iz 13. stoljeća, župna crkva Sv. Dujma, crkva Sv. Stjepana iz 15. stoljeća, župni dvor i stara škola u kojoj su se školovale generacije Driveničana.

U drivenički kaštel nekada se ulazilo pokretnim mostom preko iskopana jarka. Kaštel su branili visoki zidovi, četiri ugaone kule i polukružni bastion.

Primorska arhitektura, dah tradicije i gostoljubivi domaćini učinit će da se u Driveniku ugodno osjećate, a posebno u vrijeme Vinodolskih ljetnih večeri i koncerata barokne glazbe.

Grižane

underline-wave.png

Smještene pod ruševinama frankopanskog grada i krševitih litica “Griža” po kojima su i dobile ime. Stari je grad oštećen 1323. godine kada je Vinodol zadesio jak potres.

U 15. stoljeću dograđene su okrugle kule, a danas su vidljivi samo ostaci nekada slavnog kaštela. Grižanski kaštel imao je nepravilan oblik četverokuta, s okruglim kulama, a ta je nepravilnost uzrokovana specifičnim terenom.Tu je stolovao knez Martin koji je utemeljio primorsku luku koja je dobila ime Crikvenica.

Smještaj u Grižanama možete naći u kamenim kućama uređenim u autohtonom primorskom stilu. U svibnju tu možete probati poznate griške črišnje, a za Martinju kušati domaću žlahtinu.

Tribalj

underline-wave.png

Atraktivno jezero daje Triblju poseban čar. Tribalj je raj za ribolovce, zmajare i paraglidere, kao i za bicikliste, šetače i lovce.

Crkva Majke Božje u Tribaljskom polju spominje se u povijesti kao mjesto sudovanja prema Vinodolskom zakoniku o čemu svjedoče glagoljske listine. Na području tribaljskog naselja Stranče otkrivena je starohrvatska nekropola iz razdoblja od 8. do 11. stoljeća sa brojnim eksponatima koji se čuvaju u Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci.

U Triblju smještaj možete potražiti u lijepo uređenim obiteljskim kućama i udobnom pansionu smještenom uz rječicu Dubračinu.

Skip to content