Search

Znamenite osobe

underline-wave.png

"U ovome kraju gdje se i zlo zaboravlja i svaka rana liječi' kako kaže dr. Antun Barac, pored njega rođeni su i drugi velikani našeg javnog i kulturnog života.

Juraj Julije Klović

Jedan od najvećih predstavnika europske i svjetske minijature...

underline-wave.png

koji je rođen u Vinodolu 1498. godine već u ranoj mladosti odlazi u Italiju, najprije u Veneciju, a zatim u Rim, Mantovu, Firenzu i druge gradove gdje nastaju njegova remek-djela minijature, te se ubrzo nalazi u krugu vodećih umjetnika 16. stoljeća poput Michelangela, Raffaela, El Greco i dr. Djela koja svrstavamo u razdoblje manirizama nalaze se u najvećim galerijama i muzejima svijeta, a u našoj domovini nalazi se samo ‘Gloria in excelsis deo’.

mask2 1

Antun Barac

povjesničar hrvatske književnosti,

underline-wave.png

U Kamenjaku (Grižane) rođen je 1894. godine dr. Antun Barac, povjesničar hrvatske književnosti, koji nakon pučke škole u Grižanama nastavlja školovanje u Rijeci, a studij u Zagrebu gdje je i doktorirao (‘Teza o Vladimiru Nazoru’). Radi kao profesor u klasičnoj gimnaziji u Sušaku i Zagrebu, a zatim kao predavač novije hrvatske književnosti na filozofskom fakultetu u Zagrebu. Književni rad započeo je zagonetkama i pjesmama, a nastavio sjajnim studijama, esejima i književnim kritikama o gotovo svim značajnijim piscima 19. i prve polovice 20. stoljeća tiskanih u 20-ak knjiga.

mask2 1

Mihovil Kombol

veliki povjesničar književnosti

underline-wave.png

Drugi veliki povjesničar književnosti rođen 1883. godine podrijetlom je iz Bribira gdje je i završio pučku školu, srednju u Sušaku i Senju, studira u Beču gdje je i doktorirao na temu ‘O akcentuaciji dijalekta bribirskog kraja’. Radi kao srednjoškolski profesor u više gradova, među inima i u Vukovaru, da bi kasnije predavao starohrvatsku književnost na filozofskom fakultetu, a potom na akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Brojne su njegove studije, kritike i eseji, a posebno je poznat po sjajnom prijevodu ‘Božanstvene komedije’ koju je oslikao J.J. Klović. Umire 9. studenog 1955. , iste godine kao i Antun Barac.

mask2 1

Josip Pančić

botaničar i profesor prirodnih znanosti

underline-wave.png

U Bribiru u zaselku Ugrini 1814. godine rođen je dr. Josip Pančić poznati botaničar i profesor prirodnih znanosti. Školuje se u Bribiru, Gospiću i Rijeci, a studira u Pešti. Najveći dio života provodi u Srbiji, gdje je postao privi predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti. Otkriva brojnr biljne i životinjske vrste, a posebice je poznat po omorica picea koja je poznata kao Pančićeva omorika. Umro je 1888. godine.

mask2 1

Na ovom području rođeni su i sljedeći velikani

Iz Novog Vinodolskog:

underline-wave.png
  • Antun Mažuranić (1805-1888), profesor i slavist

  • Ivan Mažuranić (1814-1890), ban i književnik

  • Matija Mažuranić (1817-1881), putopisac

  • Fran Mažuranić (1859-1928), književnik

mask2 1

Na ovom području rođeni su i sljedeći velikani

Iz Crikvenice

underline-wave.png
  • Ivan Kostrenčić, povjesničar književnosti

  • Ivan Skomerža, inovator i značajno ime u povijesti ribarstva
mask2 1
Skip to content