Search

Gastronomija i vino

Od davnina je u Vinodolu zemlja bila osnova življenja

Vinova loza u Vinodolu uzgaja se još od antičkog doba kada su je u Vinodol donijeli Rimljani.

POVIJEST GASTRONOMIJE U

Vinodolskoj dolini

Vinova loza u Vinodolu uzgaja se još od antičkog doba kada su je u Vinodol donijeli Rimljani. Otada pa sve do 20. stoljeća Vinodol je bio pun nasada vinove loze. No, tada vinovu lozu napada bolest filoksera i uništava nasade, što je uzrokovalo i veliko iseljavanje iz Vinodola. Nasadi vinove loze obnavljaju se tek u zadnje vrijeme, i to posebno autohtone sorte Žlahtine.

Od davnina je u Vinodolu zemlja bila osnova življenja. Zbog zemlje u Vinodolu nalazimo tako rane tragove naseljavanja. Zemlja je bila plodna, ali je nije bilo previše. Sijala se pšenica, ječam, sirak i proso, sadio se krompir, zelje, repa, mrkva, luk i dr., a i stočarstva je bilo, posebno su se uzgajale krave i ovce.

Najčešća jela na vinodolskom stolu bila su pripremljena od uzgojenoga povrća i to fažola, krumpira, kiselog zela, ripe, črnoga zela, sve to uz obaveznu kašu i palentu. Jedno od najpoznatijih autohtonih jela je bribirski prisnac. Jelovnik se popunjavao i samoniklim biljem koje se sakupljalo – šparuge, maslačak, koromač, divlji radić, loboda, plodovi šumskog voća poput oskoruše, jagoda, malina, gloga, šipka i sl. Podneblje je pogodno i za uzgoj voća, naročito trešanja, smokava i vinove loze od koji se proizvode izvrsne rakije.

RECEPTI
underline-wave.png

Bribirski prisnac

Gospa Biserka Lončarić poslala nan je jedan odličan recept ki je jako popularan za vrime mesopusta, a dela se ovako:

BRIBIRSKI PRISNAC

– 1 sir škripavac ( Svježi sir )
– 1/2 kg slanine, a može pola slanine, a pola buđole ili pršuta
– 1/2 kg kapule ili ljutike ( mladi luk )
– 12 jaja
– 1 margarin i 2 dcl ulja
– 1/2 kg brašna
– po potribi malo soli i malo papra

Kapula ( crveni luk ) se nariže na kockice, slanina također i sve se skupa stavi dinstat ( pirjat ) na margarin i ulje. Pirja se dok kapula napola ne bude spirjana. Kada ima luka ( ljutike ) za Uskrs, onda se pirjaju i one zelene stabljike.

Kada se smjesa ohladi , dodaju se razmućena jaja , na kockice narizani sir, brašno, po ukusu posoliti i ako netko želi popapriti i sve se lagano miješa. Stavi se u dobro zamašćenu posudu, malo posutu brašnom da se smjesa ne ulovi i peče na jakoj temperaturi oko 50 minuta. Kada se prisnac ohladi, riže se na ploške.

Dobar tek !

prisnac okomito

Neki od ugostiteljskih objekata na području Vinodola

underline-wave.png

CAFFE BAR

"Vrba"

51253 Bribir, Bribir 7
Tel:+385 98 998 1069
Zlata Dražić

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU BRIBIRA

CAFFE BAR

"Poli Zubi"

51253 Bribir, Bribir 8
Tel:+385 51 248 023
Božidar Zubčić

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU BRIBIRA

CAFFE BAR

"Gradina"

51242 Drivenik, Drivenik 6
Tel: +385 99 7092 995

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU DRIVENIKA

PLANINARSKI DOM

"Vagabundina koliba"

51253 Bribir, Ravno 7
Tel:+385 98 943 2885
Katarina Marina

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU BRIBIRA

BUFFET

"Vera"

51253 Bribir, Ravno 1
Tel:+385 98 501 461
Neven Dražić

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU BRIBIRA

BUFFET

"Putnik"

51243 Tribalj, Tribalj 25
Tel: +385 51 798 233
Branko Starčević

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU TRIBLJA

BUFFET

"Bufetić"

51253 Bribir, Bribir bb
Tel:+385 95 816 5929
Danijel Mijatović

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU BRIBIRA

CAFFE BAR

"Frankopan"

51244 Grižane, Grižane

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU GRIŽANA

CAFFE BAR

"Nedeljko"

51243 Tribalj
Tel: +385 98 9155 466
Nedeljko Vidović

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU TRIBLJA

Skip to content