Search

Legende našeg kraja...

underline-wave.png

O Svetom Jurju

underline-wave.png

Sveti Juraj i sveta Barbara zajedno su išli iz šume, Barbara pješice, a Juraj na konju. Kad su došli na vrh Gornje strane pred njima se stvorila velika udolina (Vinodol).

Sveti Juraj je konjem skočio s gornje na donju stranu prema moru. Još i dan danas su na živoj stijeni tragovi kopita, sablje i čizme. Sveta Barbara je išla pješice i nije mogla preskočit dolinu, spustila se malo niže u mjesto koje se zove Podskoči i zakoračila preko doline.

U Podskočima se još može vidjeti trag cipele i vretena. Na mjestu gdje je doskočio sv. Juraj Bribirci su izgradili crkvicu sv. Jurja, a na mjestu gdje je dokoračila sveta Barbara kapelicu sv. Barbare.

Drivenička

underline-wave.png

Narod priča da su jednom Turci provalili u Vinodol i napali drivenički kaštel u kojem su bile žene, starci i djeca i nekoliko članova posade grada jer je većina posade otišla braniti Ledenice.

Žene su se tako dobro branile da su odbile napad Turaka koji su se nato počeli spremati za odlazak. Kad su to vidjele žene su se Turcima narugale. Vidjevši da su ih pobijedile žene, naljutiše se Turci, napadoše ponovo i osvojiše Drivenik.

Malikova škulja

underline-wave.png

Na grižanskoj strani više je prirodnih udubina. Neke od njih se zovu Malikove škulje. Po vjerovanju naših starih u takvim udubinama žive Maliki, mali ljudi obučeni u crvenu odjeću, na glavi imaju crvenu kapicu.

Skip to content