Novosti i zanimljivosti

underline-wave.png

Maškare va Vinodolu

underline-wave.png

Mačkare, maškare, mesopust, šentencija, sentenca, tanci, čajanke, karneval…svi nas ovi pojmovi  asociraju na najluđe doba u godini. Doba koje većina nas Vinodolaca i Primoraca željno iščekuje i živi za to doba veselja i ludovanja. Kada čovjek stavi masku na lice, zaštiti svoju nutrinu i oslobodi se svih stega i okova.

Čim završi Nova godina, pa za njom blagdan Sveta Tri Kralja, „polak običaja i navade stare“ na red dođe vrijeme mesopusta, pučkog rituala, dana veselja, slobode, humora, užitka, običaja koji se u Vinodolu štuju od pamtivijeka. Maškarana događanja u svakom našem mjestu su jedinstvena a opet sva na neki način i slična. Pa tako svako naše mjesto ima svoje maškarane skupine: u Driveniku su krabulje, u Triblju i Grižanama su krabunosi, a u Bribiri je Bribirska parada i Maškarana udruga Kirci-Bribirci. Sve generacije ovim maškaranih skupina desetljećima su njegovale i njeguju te aktivno djeluju na očuvanju ovih običaja i tradicije, „da se ne zataru“.

Pozdravljaju po kućama, pjevaju hrvatske budnice „još Hrvatska ni propala“, odlaze u gostovanja jedni drugima, organiziraju maškarane „tance“, „mise“ mesopusta, čitaju šentenciju, sentencu i na kraju spaljuju mesopusta. Krivca za sve loše što se je dogodilo u prethodnoj godini. A kao kruna svih maškaranih događanja u Vinodolu je Griški krabunoški susret, na kojem mnogobrojne maškarane skupine iz Vinodola ali i drugih susjednih nam mjesta predvođeni griškim krabunosima predstavljaju svoju narodnu baštinu, tjerajući duhove i demone, braneći ljude od svih zala, tjerajući zimu dozivaju proljeće.

O malom dijelu bogatih maškaranih običaja i tradicije Vinodola možete se podsjetiti gledajući ovaj film u produkciji Art filma iz Rijeke.

Podijeli objavu:

Skip to content