Search

VIDIKOVCI - OČI VINODOLA

underline-wave.png

Na koji god od čak šest vinodolskih vidikovaca da se popnete, otvorit će vam se pogled na Velebit, Velebitski kanal, Kvarnersko otočje, Učku i čitavu dolinu do Grižana i odmah će vam postati jasno da je plodna vinodolska dolina − idealno mjesto za predah.

To nipošto ne znači mirovanje, jer Vinodol nudi obilje aktivnosti, kako sportskih tako i onih vezanih uz upoznavanje brojnih povijesnih i kulturoloških znamenitosti.

A sve u ozračju autentične kuhinje, kapljice i smještaja.

"OČI VINODOLA” ILI PRIČA O ŠEST VIDIKOVACA RAZASUTIH DILJEM VINODOLA

Čitavi Vinodol je jedna prekrasna priča, satkana od bogate povijesti, brojnih kulturnih i povijesnih spomenika, prirodnih ljepota i tradicije. Jedno je Vinodol doživjeti putujući kroz njega, a drugo ga je sagledati iz »ptičje perspektive«.

Odabrano je šest lokacija vidikovaca:

tri na području Vinodolske općine

  • iznad naselja Drivenik – vidikovac “Mahavica”,
  • iznad naselja Grižane/Tribalj – vidikovac “Pridva”,
  • iznad naselja naselja Bribir – vidikovac “Slipica”

tri na području Grada Novi Vinodolski:

  • iznad naselja Ledenice – vidikovac “Gradina”,
  • ispod Svibe – vidikovac “Sviba”,
  • te kod Krmpota – vidikovac “Kuk”.

Prilikom izrade idejnog projekta kao i pri samoj izgradnji vidikovaca vodilo se računa o atraktivnostima vidikovaca tj. posebnim pejzažnim vrijednostima, sa širokim vidicima koji daju ukupnu pejzažnu cjelinu cjelokupnog prostora, a da su u blizini cestovnih komunikacija (po mogućnosti asfaltiranih) te da je do njih nesmetan pristup autobusom ili mini busom.

Prilikom izrade i uređenja vidikovaca vodilo se računa o zaštiti prirodnog okoliša, usklađenosti s postojećim krajolikom kako se ne bi narušila autentičnost ambijenta.

Svaki vidikovac ima adekvatnu signalizaciju, parkirališni prostor i okretište/ili okretište u neposrednoj blizini te određen broj klupa i posuda za otpatke.  

VIDIKOVAC 1

Vidikovac “Mahavica”

781 mnm

underline-wave.png

Vidikovac je smješten na asfaltiranoj cesti Antovo – Plase na prijevoju Razromir na 781 mnm. Ukupnoj pejzažnoj cjelini cjelokupnog prostora doprinosi uska cestica uzdižući se uz veličanstvene kamene gromade i sipare Kozaka.

Svaki metar ceste uz strme kamene obronke Kozaka neće vas ostaviti ravnodušnima. Na sjeveru se uzdiže kameni stožasti vrh Medviđaka, zapadno se prostiru prekrasne planinske livade Razromira prošarane kamenim blokovima, na jugozapadu planinski masiv Učke, te Kvarnerski zaljev prošaran otocima Krkom, Cresom, Rabom i Pagom obrubljenog masivom Velebita.

Jugoistočno proteže se pogled na Planinu koja strmo pada u Vinodolsku dolinu sve do Novog Vinodolskog. Uz samu obalu pogled seže do Selaca.

mask2 1
0 m
nadmorske visine

VIDIKOVAC 2

Vidikovac “Pridva”

573 mnm

underline-wave.png

Ovaj vidikovac također je smješten uz cestu Antovo-Lič. Niži je od prethodnog vidikovca, ali zbog te visinske razlike vidikovac ima pogled na okolno područje iz ptičje perspektive. Na sjeveru se uzdiže kameni stožasti vrh Medviđaka, zapadno se prostiru prekrasne planinske livade Razromira prošarane kamenim blokovima, na jugozapadu planinski masiv Učke, te Kvarnerski zaljev prošaran otocima Krkom, Cresom, Rabom i Pagom obrubljen masivom Velebita.

Jugoistočno se proteže pogled na Planinu koja strmo pada u Vinodolsku dolinu sve do Novog Vinodolskog. Uz samu obalu pogled seže do Selaca.

mask2 1
0 m
nadmorske visine

VIDIKOVAC 3

Vidikovac “Slipica”

446 mnm

underline-wave.png

Vidikovac je smješten na petom kilometru ceste Bribir – Lukovo – Lič iznad samog Bribira na strmoj kamenoj litici.

Sa vidikovca se pruža prekrasan vidik na Velebit, Velebitski kanal, Kvarnersko otočje, Učku, Novi Vinodolski i Vinodolsku dolinu do Grižana.

mask2 1
0 m
nadmorske visine

VIDIKOVAC 4

Vidikovac “Gradina”

379 mnm

underline-wave.png

Vidikovac je smješten na cesti Novi Vinodolski – Ledenice odmah iznad naselja Ledenice sa prekrasnim pogledom na ledeničko polje, Novi Vinodolski, Klenovicu, Velebit i Kvarnersko otočje…

mask2 1
0 m
nadmorske visine

VIDIKOVAC 5

Vidikovac “Sviba”

753 mnm

underline-wave.png

Desno od ceste Novi Vinodolski – Breze sa prekrasnih planinskih livada Pletena, te uživajući u nesmetanim vidicima na cijelo okolno područje na cestom nedaleko Luke krmpotske nalazi se vidikovac „Sviba”. Cijela cesta predstavlja vidikovac.

Sam vidikovac smješten je podno travnatih obronaka Male i Velike Svibe na prekrasni planinskim livadama s nesputanim atraktivnim vidicima na sve strane: planinsko zaleđe, zaobalna naselja, Kvarnerski zaljev, Velebit i Učku.

mask2 1
0 m
nadmorske visine

VIDIKOVAC 6

Vidikovac “Kuk”

301 mnm

underline-wave.png

Odmah sa primorske strane na samom ulazu u Krmpotsko polje u Krmpotama smješten je vidikovac „Kuk”, s interesantnim pogledom na cijelu Novljansku rivijeru (Smokvica, Klenovica, Povile i Novi Vinodolski), Kvarnerski zaljev i otočje Velebit, Učku, te uzdužni pogled na Vinodolsku dolinu.

mask2 1
0 m
nadmorske visine

Popis sudionika u projektu

underline-wave.png
– PRIMORSKO – GORANSKA ŽUPANIJA (Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu)
– TURISTIČKA ZAJEDNICA PRIMORSKO – GORANSKE ŽUPANIJE
– HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA
– MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
– HRVATSKE ŠUME
– GRAD NOVI VINODOLSKI
– OPĆINA VINODOLSKA OPĆINA
– TURISTIČKA ZAJEDNICA VINODOLSKE OPĆINE
– TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVI VINODOLSKI

Pogledajte kartu vidikovaca

underline-wave.png
Skip to content