U utorak, 22. srpnja, u prekrasnom hotelu Balatura u Triblju, održana je svečana dodjela oznaka “Okusi tradicije Crikveničko-vinodolske rivijere” ugostiteljskim objektima koji na svojim jelovnicima njeguju domaća jela, lokalne namirnice i kulinarsku baštinu našeg kraja! U našoj općini, oznake su dobili Hotel Balatura i planinarski dom Vagabundina koliba.
Upravo geografska povezanost, usmjerenost jedni na druge, brojni zajednički interesi i projekti kao i ovaj novi projekt „Okusi tradicije CVR“ dokaz su dugogodišnje i izvanredne suradnje dva grada i jedne općine – grada Crikvenica, Novi Vinodolski i Vinodolske općine. Kroz ovaj projekt valorizacije lokalne gastronomske baštine u turističke svrhe, stvara se preduvjet za novi turistički proizvod s posebnim naglaskom na unaprjeđenje ponude lokalnih tradicijskih jela.
Posebna zahvala ide ugostiteljima s područja CVR što su prepoznali važnost i značaj ovog projekta, njih dvanaest i dvije kušaonice. Upravo njihovim sudjelovanjem u projektu kroz menije bazirane na lokalnoj i tradicionalnoj kuhinji i namirnicama stvorit će se uvjeti bolje promocije naših autohtonih jela i delicija.
Naši domaćini, vlasnici Hotel Balatura, obitelj Godec, pripremili su za sudionike veganska i vegeterijanska jela inspirirana lokalnim namirnicama i jelima kao što su: batuda, kanapei od ječmenog kruha i skute začinjene medom, orasima i marelicama, potom palenta sa slanim sirom, ukiseljenim lukom, majonezom od paprike te kruh od krumpira sa pestom od rige i čipsom od rige. Bilo je tu i slastica kao što je kolač od rogača s kremom od jabuka. Sudionici su se također mogli okrijepiti i domaćim sokovima od kadulje, lavande, bazge i dr. po kojima su naši domaćini dobro poznati.
Neizostavan je bio i KUD Bribir sa prezentacijom bribirske nošnje, muške i ženske, a čime se upotpunilo ovu svečanost posvećenu tradiciji i lokalnoj kuhinji!
Posebna zahvala Hotelu Balatura i Vagabundinoj kolibi na predanom radu, uključivanju u projektu i čuvanju naše tradicije.