Search

Novosti i zanimljivosti

underline-wave.png

Antimuzej – “Spomenik slobodi”

underline-wave.png

Otvorenje stalnog postava Antimuzeja pod nazivom „Spomenik slobodi!” zakazano je za 1. lipnja 2022. s početkom u 18.00 sati u Bribiru na adresi Poduljin 13.

Stalni postav u Bribiru posvećen je obilježavanju 50. godina od pokretanja umjetničkog koncepta Antimuzeja Vladimira Dodiga Trokuta.

Antimuzej ove godine obilježava 73 godine od rođenja velikog umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta, 54 godine od početka njegovog umjetničkog rada, 50 godina od pokretanja umjetničkog koncepta Antimuzeja, 45 godina Trokutove „Muzejske patke” i „Muzejskog jaja”.

Postav „Spomenik slobodi!” u Bribiru, Vinodolu obuhvatit će nešto više od dvije tisuće izložaka iz Trokutovih zbirki, a bit će postavljene autentično, onako kako bi ih postavio sam Trokut u netipičnom i negalerijskom prostoru, kako bi se što vjerodostojnije dočarala Trokutova umjetnička priča o Antimuzeju.

Osim jedinstvenih Trokutovih zbirki, njegovog opusa „Poj ptica pjevica”, serije „Spomenik slobodi!”, u ovom stalnom postavu u Vinodolu naći će se i posebna zbirka posvećena boravku nobelovca Ive Andrića u Vinodolu 1918. godine – „Andrić u Klovićevom kraju”, u okviru koje će biti izložena rijetka i prva izdanja Andrićevih radova, i s Andrićem povezanih rijetkih dokumenata, kao i vlastoručno potpisane Andrićeve knjige, ali i faksimil Andrićevog rukopisa „Na Drini ćuprije”.

Uz to bit će trajno izložena Trokutova zbirka slika i naive, koju je Trokutu za života darovala iz svoje značajne zbirke Branka Doljanski, jedna od najboljih europskih poznavateljica i kolekcionarki naivne umjetnosti.

Tu je i rijetka Trokutova zbirka „Vrijeme”, koju čine rijetki satovi koje je umjetnik za života sakupio i povremeno izlagao u okviru svojih instalacija u kojima je zapravo iznosio svoje umjetničke rasprave o vremenu, trajanju i prolaznosti.

Jedinstvenost ovog postava bit će i u tome što će prvi put bit rekreirana Trokut – kuhinja, u starom, autentičnom kuhinjskom prostoru, koji će biti prekrcan Trokutovim kuhinjskim predmetima i predmetima iz Trokutovih priča u kojima je znao opisivati svoju Trokut – kuhinju (namještaj postavljen u konobi stari je namještaj kojeg je u svojim umjetničkim akcijama i intervencijama sakupio sam Trokut). Trokut – kuhinja predviđena je kao interaktivni prostor za posjetitelje u kojima će gosti ovog rijetkog i jedinstvenog umjetničkog postava Antimuzeja, moći popiti domaću kavu, ali i isprobati neke lokalne vinodolske specijalitete kao što je primjerice „Vinodolska torta” koju danas ne možete probati niti na jednom drugom mjestu, a bit će tu i „Andrićeva torta”, nazvana po poznatom nobelovcu. Uz to posjetitelji će moći kušati i jedinstveno domaće piće „Balkanino”, koje se također može naći jedino u našoj antimuzejskoj Trokut – kuhinji, koja će biti i mjesto tribina, druženja, razgovora, promocija i raznih drugih događanja.

Nabrojan je samo jedan mali dio eksponata stalnog postava posvećenog Trokutu. Dođite i uvjerite se sami o jedinstvenosti i autentičnosti ovog postava!

Sve detaljnije informacije o ovom projektu možete dobiti na adresi antimuzej.info@gmail.com ili na broj mobitela 091 4550 990.

Vidimo se u vinodolskom Antimuzeju!

Podijeli objavu:

Skip to content