Search

Novosti i zanimljivosti

underline-wave.png

ČA čitalnica – Večer čitanja čakavske proze

underline-wave.png

U subotu, 18.6. u sjeni stoljetnih lipa ispred Kuće Klović u Grižanima održana je druga po redu Ča čitalnica u Vinodolu. Održavanje ove manifestacije u Vinodolu odnosno Grižanima nije slučajan odabir, već logičan slijed budući je upravo Vinodol kroz povijest dao mnoge slavne umjetnike, književnike i pjesnike. Neki od njih bili su i sami sudionici programa kao što je Zlatica Balas, Mladen Barac, Stjepan Juričić, sudjelovali su i sudionici iz nama susjednih gradova Novog Vinodolskog, Crikvenice, Rijeke, sa Pehlina, Matulj, Kastva ali i iz Pule, Buzeta,…

Svoj rad posvećen 100. obljetnici rođenja Vesne Parun predstavila je Valentina Ceranić, prof. mentor na Obrtničkoj školi u Ogulinu. Ča čitalnica nastavila se je čitanjem tekstova na različitim idiomima čakavskog jezika do kasno u noć. Svojim izvedbama program su upotpunili  bračni par Dragozetić iz Pule, kantautor Neven Barac i Duško Jeličić & Bonaca.

Ljubitelji “čakavske besede” ne moraju se bojati za budućnost svog izričaja kada postoje mladi kao što je Petar Saftić iz Bribira koji njeguju našu čakavštinu. Naime recitirao je pjesmu poznatog bribirskog pjesnika Jože Ugrina “Buće” i dobio gromoglasni pljesak. Žar i ljubav kojom je taj dječak recitirao još je jedan dokaz da se trud i želja za očuvanjem čakavske besede, tog nasljeđa naših predaka itekako isplati i ima budućnost.

U organizaciji Ča čitalnice nesebičan doprinos dali su Nino Bijelac kao glavni inicijatoru ovog događanja, Stjepan Juričić, slikar Marijan Mavrić, Dean Barac ispred Udruge za očuvanje narodnih običaja i kulturne baštine J.J. Klović Grižane. Važnost očuvanja „domaće besede“ prepoznala je i Vinodolskoj općina i Županiji primorsko-goranskoj te financijski podržale događanje.

Podijeli objavu:

Skip to content