Search

Gastronomija i vino

Od davnina je u Vinodolu zemlja bila osnova življenja

Vinova loza u Vinodolu uzgaja se još od antičkog doba kada su je u Vinodol donijeli Rimljani.

POVIJEST GASTRONOMIJE U

Vinodolskoj dolini

Vinova loza u Vinodolu uzgaja se još od antičkog doba kada su je u Vinodol donijeli Rimljani. Otada pa sve do 20. stoljeća Vinodol je bio pun nasada vinove loze. No, tada vinovu lozu napada bolest filoksera i uništava nasade, što je uzrokovalo i veliko iseljavanje iz Vinodola. Nasadi vinove loze obnavljaju se tek u zadnje vrijeme, i to posebno autohtone sorte Žlahtine.

Od davnina je u Vinodolu zemlja bila osnova življenja. Zbog zemlje u Vinodolu nalazimo tako rane tragove naseljavanja. Zemlja je bila plodna, ali je nije bilo previše. Sijala se pšenica, ječam, sirak i proso, sadio se krompir, zelje, repa, mrkva, luk i dr., a i stočarstva je bilo, posebno su se uzgajale krave i ovce.

Najčešća jela na vinodolskom stolu bila su pripremljena od uzgojenoga povrća i to fažola, krumpira, kiselog zela, ripe, črnoga zela, sve to uz obaveznu kašu i palentu. Jedno od najpoznatijih autohtonih jela je bribirski prisnac. Jelovnik se popunjavao i samoniklim biljem koje se sakupljalo – šparuge, maslačak, koromač, divlji radić, loboda, plodovi šumskog voća poput oskoruše, jagoda, malina, gloga, šipka i sl. Podneblje je pogodno i za uzgoj voća, naročito trešanja, smokava i vinove loze od koji se proizvode izvrsne rakije.

RECEPTI
underline-wave.png

Bribirski prisnac

Gospa Biserka Lončarić poslala nan je jedan odličan recept ki je jako popularan za vrime mesopusta, a dela se ovako:

BRIBIRSKI PRISNAC

– 1 sir škripavac ( Svježi sir )
– 1/2 kg slanine, a može pola slanine, a pola buđole ili pršuta
– 1/2 kg kapule ili ljutike ( mladi luk )
– 12 jaja
– 1 margarin i 2 dcl ulja
– 1/2 kg brašna
– po potribi malo soli i malo papra

Kapula ( crveni luk ) se nariže na kockice, slanina također i sve se skupa stavi dinstat ( pirjat ) na margarin i ulje. Pirja se dok kapula napola ne bude spirjana. Kada ima luka ( ljutike ) za Uskrs, onda se pirjaju i one zelene stabljike.

Kada se smjesa ohladi , dodaju se razmućena jaja , na kockice narizani sir, brašno, po ukusu posoliti i ako netko želi popapriti i sve se lagano miješa. Stavi se u dobro zamašćenu posudu, malo posutu brašnom da se smjesa ne ulovi i peče na jakoj temperaturi oko 50 minuta. Kada se prisnac ohladi, riže se na ploške.

Dobar tek !

prisnac okomito

Neki od ugostiteljskih objekata na području Vinodola

underline-wave.png

CAFFE BAR

"Vrba"

51253 Bribir, Bribir 7
Tel:+385 98 998 1069
Zlata Dražić

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU BRIBIRA

CAFFE BAR

"Poli Zubi"

51253 Bribir, Bribir 8
Tel:+385 51 248 023
Božidar Zubčić

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU BRIBIRA

CAFFE BAR

"Gradina"

51242 Drivenik, Drivenik 6
Tel: +385 99 7092 995

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU DRIVENIKA

PLANINARSKI DOM

"Vagabundina koliba"

51253 Bribir, Ravno 7
Tel:+385 98 943 2885
Katarina Marina

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU BRIBIRA

BUFFET

"Vera"

51253 Bribir, Ravno 1
Tel:+385 98 501 461
Neven Dražić

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU BRIBIRA

BUFFET

"Putnik"

51243 Tribalj, Tribalj 25
Tel: +385 51 798 233
Branko Starčević

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU TRIBLJA

BUFFET

"Bufetić"

51253 Bribir, Bribir bb
Tel:+385 95 816 5929
Danijel Mijatović

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU BRIBIRA

CAFFE BAR

"Frankopan"

51244 Grižane, Grižane

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU GRIŽANA

CAFFE BAR

"Nedeljko"

51243 Tribalj
Tel: +385 98 9155 466
Nedeljko Vidović

UGOSTITELJSKI OBJEKTI NA PODRUČJU TRIBLJA

Skip to content
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Neophodni kolačići su neophodni za rad naše web stranice i korištenje njezinih značajki i / ili usluga.

Ostali kolačići obuhvaćaju kolačiće za dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama te za praćenje posjetitelja web stranice u svrhu statistika i poboljšanja naših usluga.

U izborniku sa lijeve strane možete podesiti svoje postavke kolačića na ovoj web stranici.

Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.