Search

Novosti i zanimljivosti

underline-wave.png

Godišnjica smrti Jurja Julija Klovića

underline-wave.png

Nikada još nije postojao niti će se u budućim stoljećima pojaviti tako rijedak i vrstan minijaturist, ili, možemo reći, slikar malenih slika kakav je don Julije Klović; jer on je daleko nadmašio sve koji su se bavili ovom vrstom slikarstva. Rodio se on u pokrajini Schiavoniji, odnosno Hrvatskoj, u mjestu zvanom Grižani u biskupiji modruškoj…”

Ovako je o njemu pisao Giorgio Vasari, poznati talijanski slikar i arhitekt, još za njegova života, točnije 1568. godine.

5. siječnja 1578. godine u Rimu je preminuo Michelangelo minijature, Juraj Julije Klović, jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetnika.

Minijaturist i ilumantor, rođen u Grižanama, od malih nogu pokazivao je svoj veliki talent zbog čega je upućen u Veneciju na školovanje. U Mađarsku odlazi raditi za kralja Ljudevita II., nakon čega se vraća u Rim gdje je i preminuo.

U svom radu dolazi u dodir s brojnim poznatim umjetnicima svog razdoblja, kao što su Michelangelo i Pieter Brueghel, a slavni španjolski slikar grčkog porijekla El Greco bio je i njegov učenik, smatrao ga je svojim uzorom te ga u djelu Isjterivanje trgovaca iz hrama prikazuje „rame uz rame“ s velikanima Tizianom, Raffaelom i Michelangelom.

Preminuo je u 80. godini i pokopan je u poznatoj crkvi sv. Petra u okovima u Rimu (tal. San Pietro in Vincoli), a njegovo ime danas nose Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu, OŠ Jurja Julije Klovića u Triblju, dok je u Grižanama 2014. godine stvorena Muzejska zbirka „Kuća Klović“.

FOTO: TZO Vinodolske općine

Podijeli objavu:

Skip to content