Search

Novosti i zanimljivosti

underline-wave.png

„Misal kneza Anže Frankopana“

underline-wave.png

U petak, 17.studenog, u prostoru Malog salona Narodne knjižnice i čitaonice „Bribir“, bit će predstavljen roman otisnut na glagoljici „Misal kneza Anže Frankopana“, autora Tomislava Beronića. Riječ je o izuzetno vrijednom književnom djelu, prvoj neliturgijskoj knjizi na glagoljici nakon 235 godina, te prvoj knjizi na glagoljici 118 godina nakon posljednjeg izdanja Parčićeva misala.

Autor će u ozračju eksponata iz Riznice župne crkve sv.Petra i Pavla koja je sagrađena za vladavine Bernardina Frankopana, a u samom nekadašnjem Frankopanskom kaštelu predstaviti svoj roman, govoriti o slavnim kneževima Frankopanima, hrvatskom pismu glagoljici, a svi posjetitelji dobit će na dar pravila pisanja glagoljicom, kao i font kojim je otisnuta knjiga, a kostimirani pisar napisat će svakom gostu ime na glagoljici, na ulazu u Knjižnicu.

Knjižnica „Bribir“ osnovana je 1883., godine, te ove godine slavi svoj 140.rodjendan, a ujedno se  obilježava i  140 godina rođenja slavnog povjesničara književnosti i prevoditelja Mihovila Kombola, čije je ime Knjižnica nosila nekoliko godina, rođenog iste godine kada je Knjižnica osnovana. Tako je i ovo događanje posvećeno velikim jubilejima, kao i sva ostala događanja u čitavoj 2023. godini.

Predstavljanjem  bisera kulturno-povijesne baštine Hrvata, „Misala kneza Anže Frankopana“, pričom o Frankopanima za čije je vladavine ovaj kraj doživio najveći kulturni i gospodarski procvat i pričom o glagoljici završit će i Mjesec knjige u Bribiru.

Program započinje u 18,00 sati.

Podijeli objavu:

Skip to content