Search

Najava događaja

underline-wave.png

Drivenik – putnik kroz vrijeme

Dan pogiblje Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Noć tvrđava, mjesni blagdan Dujmova… Zvijezde, mjesec, Venera i svi drugi planeti… Sve se poklopilo, spojilo i povezalo, a rezultat je staro – nova manifestacija: Drivenik, nekada čuvar kroz povijest, a sada putnik kroz vrijeme.

Drivenik je kroz povijest bio poznat kao grad – utvrda na brijegu Glavica, i unatoč tome što je stanovništvo preselilo u njegovo podnožje, on i dalje gleda na svoju dolinu, nadzire je i čuva svoje stanovnike.

Na samom kaštelu održavati će se dvodnevna manifestacija oživljavanja povijesti, točnije srednjeg vijeka. U petak, 5. svibnja održat će se intepretacijska šetnja gdje će se hodati starim putem iz sela Cerovići do kaštela Drivenik nakon čega će se sudionici šetnje moći pridružiti ostalim posjetiteljima na srednjovjekovnom večernjem programu gdje će nastupiti glazbenik s lutnjom i održati će se fire show, a degustirati će se i autentična pića i deserti.

U subotu će oko kaštela biti podignut viteški kamp, a posjetitelji će imati priliku uživati u raznim radionicama (streličarstvo, kaligrafija, tkanje, ,…), natjecanju u srednjovjekovnim borbenim disciplinama, predstavi, a za djecu je također osiguran bogati program: srednjovjekovni dječji vrtuljak, dječja bitka, srednjovjekovne dječje sportske igre i dr. Osim toga, od 11 sati vozit će se Proljetna biciklijada Vinodolom od kule Turan u Bribiru, stazom od 25 km koja uključuje i vožnju cestom i nešto off – roada, a čiji je cilj upravo kaštel Drivenik. Navečer će se oko kaštela uprizoriti bitka i opsada kaštela, a u samom kaštelu održati će se fire show.

Driveničani će taj dan slaviti mjesni blagdan Dujmove pa će se tako u podnožju brijega, odnosno u centru Drivenika održavati boćarski turnir s početkom u 9 sati, a natjecanje u kuhanju kotlića uz Bribirske tamburaše s početkom od 16 sati. Posjetitelji manifestacije na brijegu i sudionici natjecanja u centru navečer će se moći svi zajedno zabaviti iza Doma kulture Drivenik uz T.S. Crescendo od 21 sat.

Zašto putnik kroz vrijeme?
Moguće je zaključiti kako će se u Driveniku dva dana isprepletati i prošlo i sadašnje vrijeme, a Drivenik stoji, čeka, osluškuje i čuva svoje stanovnike te ih prati u svemu što budućnost nosi i istinski je putnik kroz vrijeme.

Pozivamo vas da nam se pridružite na ovoj manifestaciji, izgubite se u oživljenoj povijesti srednjeg vijeka, naučite nešto novo, isprobate neku novu vještinu, kušate autentični srednjovjekovni desert, skuhate najbolji gulaš, ali prije svega želimo vam da se sjajno provedete i dobro zabavite!

Vidimo se 5. i 6. svibnja 2023. u Driveniku!

 

 

TZ Vinodolske općine
Bribir 1
51253 Bribir

RADNO VRIJEME:
od ponedjeljka do petka
od 08:00 do 14:00 sati.

 +385 (0)51 248-730
 +385 (0)91 248-7301
info@tz-vinodol.hr
Skip to content