Najava događaja

underline-wave.png

Noć tvrđava

Interpretacijski centar Bribir smješten u kuli Turan po prvi put sudjeluje u projektu pod nazivom FORTITUDE – Noć tvrđava. Prvo izdanje manifestacije Noć tvrđava – Night of Fortresses održat će se 29. – 30. travnja 2022.

Tim povodom u kuli Turan u subotu, 30. travnja biti će organizirano vođenje kroz postav centra u 16.00 i 18.00 sati. Tema postava vezana je uz Vinodolski zakonik kao koljevku europske pravice. Manifestaciju završavamo svečanim koncertom Pjevačkog zbora mladih Josip Kaplan iz Rijeke koji će se održati u crkvi sv. Petra i Pavla u Bribiru s početkom u 19.30 sati.

Noć tvrđava prva je kulturno-turistička manifestacija koja će se održavati na utvrđenim spomenicima kulturne baštine (tvrđave, utvrde, dvorci…) na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt ima za cilj poboljšati kulturno-turističku ponudu u gradovima i mjestima s utvrđenom baštinom u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME.  Cilj je projekta također podići svijest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma.

Organizatori ove jedinstvene manifestacije su partneri na projektu FORTITUDE: Tvrđava kulture ŠibenikGrad Banja LukaGrad Karlovac i Opština Bar.

Općina Vinodolska općina sa svojom turističkom zajednicom rado se je odazvala pozivu i priključila u ovoj hvale vrijedan projekt. Naravno to je i prilika da se upravo na taj dan 30. travanj prisjetimo na tragičnu obljetnicu smrti obitelji Frankopan i Zrinski, nekadašnjih vladara Vinodola. Također da se podsjeti javnost na značenje Vinodolskog zakonika kao najstarijeg cjelovito sačuvanog  spomenika običajnog prava na ovim prostorima. Vinodolski zakonik uzima se kao ishodište zaštite ljudskih prava. Također je bogati izvor za upoznavanje svakidašnjeg života žitelja Vinodola kao područja koji je bio pod vlašću Frankopana. Na tu cjelinu nadovezuje se tematska cjelina „Zločini i njihove kazne: slikovnica pravorijeka“, ističući zanimljivosti ovog zakonika u kontekstu zatvorskih prostora koji se nalaze u samoj kuli Turan.

Sam Interpretacijski centar posvećen je i drugim tematskim cjelinama kao što je sama kula „Turan“ (sinonim za toranj) kao čuvar tajni bribirskog kaštela. Bribirski kaštel sagrađen je početkom 13. stoljeća dok je kula u kojoj se nalazi centar sagrađena 1302. godine. Unutrašnjost kule sačuvala je povijesnu fazu pretvorbe kule u zatvor. Bribirski kaštel najveći procvat doživljava u 16. stoljeću za vrijeme vladavine Bernardina Frankopana, kada su napravljeni opsežni radovi na obnovi i učvršćivanju samog kaštela. Bribir se po prvi put spominje upravo u Vinodolskom zakoniku kao jedan od gradova potpisnika zakonika.

Na dodirnom ekranu posjetitelji se mogu upoznati i sa ostalim gradovima i područjima kojima su vladali Frankopani. Također i sa ostalim gradovima potpisnicima Vinodolskog zakonika. Imena devet gradova potpisnika Vinodolskog zakonika ispisana su frankopanskom tipografijom na visećim zastavama koje vise sa krovišta oblikovanog u formi ostakljenog kubusa.

Vidimo se u kuli Turan!

TZ Vinodolske općine
Bribir 1
51253 Bribir

RADNO VRIJEME:
od ponedjeljka do petka
od 08:00 do 14:00 sati.

 +385 (0)51 248-730
 +385 (0)91 248-7301
info@tz-vinodol.hr
Skip to content