Search

Novosti i zanimljivosti

underline-wave.png

Petrova va Bribiri – Film o Bribirskom prisnacu

underline-wave.png

Višednevna svetkovina mjesnog blagdana sv. Petra i Pavla apostola – Petrova va Bribiri, ove godine održavala se je od 24.6.-1.7. Program je bio bogat i raznovrstan, od turnira u pikadu, smotre KUD-ova, boćarskog turnira, natjecanja u kuhanju kotlića pa do kazališne predstave. U srijedu 29.6. nakon koncelebrirane mise koju je predvodio monsinjor Mate Uzinić nadbiskup koadjutor i druženja „pred crikvun uz landicu prisnaca ku god slašćicu i žmuj pivi“ održala se je promocija filma o Bribirskom prisnacu. Tog gastro nasljeđa naših predaka na koje smo mi bribirci izuzetno ponosni.
Motiv nastanka ovog filma je očuvanje tradicije i običaja, te valorizacija gastronomskih specijaliteta naših predaka u turističe svrhe.
Film je nastao u produkciji TZO Vinodolske općine i produkcijske kuće Art film iz Matulja a pod pokroviteljstvom Vinodolske općine. Na filmu su požrtvovano radili brojne institucije i pojedinci. Od Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav i tadašnje direktorice Dajane Jerčinović koja je ujedno i osmislila ovaj film, Osnovne škole dr. Josipa Pančića i profesorice Jelene Franjković koja je osmislila sve dramske tekstove i uvježbala igrokaze. Mnogi pojedinci nesebično su podijelili s nama svoja iskustva i znanja vezano uz izradu, nastanak Prisnaca, od načelnika Daniela Grbića, gđe. Franke Tomić, gdina. Ivana Ligatića, gđe. Draženke Savić, gđe. Ruže Kršul do gđe. Danijele Lakotić.
Od ideje do realizacije protekle su dvije godine, na tom putu omela nas je i korona i smrt jednog od članova naše ekipe, snimatelja Zorana Ventina. Na neki način ovaj film je posvećen njemu i njegovom radu.
Iako je vrijeme realizacije filma došlo sada, tradicionalno u sklopu mjesnog blagdana “Petrove” Udruga sv. Petra i Pavla apostola Bribir organizira čašćenje hodočasnika i posjetitelja s prisnacem i pivom. Duži niz godina na današnji dan Turistička zajednica Vinodolske općine i KUD Bribir organizirli su “DAN BRIBIRSKOG PRISNACA”.
Projektom “Ča su jili naši stari” Učenička zadruga “Omorika” OŠ dr. Josipa Pančića te publikacijom „Mića Vinodolska kuharica“ Dječiji vrtić Cvrčak i mrav prepoznali su važnosti očuvanja tradicije i izvornosti te implementacije autohtonih jela u današnje prehrambene navike.
Također je snimljen i audio i video uradak Gastro lutalice posvećene Bribirskom prisnacu, snimljen za RTLliving. Sve ove aktivnosti prethodile su realizaciji ovog projekta i bile motiv njegova nastanka.

Sa turističkog aspekta ovaj film služiti će kao turistički proizvod za promociju Bribira i cijelog Vinodola. Izrada ovog filma prvi je korak u zaštiti bribirskog Prisnaca kao autohtone gastro delicije. Promovirajući ove sadržaje te stavljajući ih u funkciju turizma kapitaliziramo bogatu povijest Bribira i Vinodola.

Podijeli objavu:

Skip to content