Search

Novosti i zanimljivosti

underline-wave.png

Petrova va Bribiri 2023.

underline-wave.png

Obilježavanje višednevne svetkovine „Petrove va Bribiri“ započelo je u subotu, 24.6. u poslijepodnevnim satima, natjecanjem u kuhanju kotlića u organizaciji Udruge za mesopusne običaje Bribir, „Bribirska parada“ i Lovačkog društva Vepar Bribir. Uz druženje, zabavu i muziku šesnaest ekipa iz Bribira, Drivenika, Grižana, Crikvenica, Donji Zagona, Novog Vinodolskog, Jadranova, .… muških, mješovitih ali i ženskih ekipa pokazali su svoje zavidno znanje u kuhanju kotlića. Ocjenjivački sud nakon vrlo zahtjevne degustacije uzoraka donio je odluku pa je tako prvo mjesto pripalo „Dangubama“ iz Bribira, drugo Goranu Matiću iz Bribira te treće mjesto grupi „Lako ćemo“ iz Bribira.

U međuvremenu dok su se krčkali kotlići, svirala harmonika, družilo i zabavljalo članice Karnevalske udruge Kirci – Bribirci Bribir organizirale su igre po „starinsku“ za sudionike kuhanja kotlića.  Igrale su se igre šibice, nošenje jaje u žlici, prenošenje jabuka u ustima, koje su sve njih vratile u neka prošla vremena a kod publike pobudile veliku znatiželju, oduševljenje i naravno smijeh. O atraktivnosti igara govore fotografije natjecatelja, za što vrijedi stara poslovica da „slika govori tisuću riječi“.  Naravno i u igrama birao se je najspretniji natjecatelj. Tu titulu odnio je Antonio Cupać član grupe u kuhanju kotlića „Saki sakin“ iz Bribira, drugo mjesto član grupe „Frigo Kvarner“ a treće mjesto članica grupe „Jagodice“.

U večernjim satima unatoč jakoj buri održala se je smotra KUD-ova, u sklopu koje su nastupili KUD-ovi „Berda“ iz Brestovca, „Drežnik“ iz Drežnika, „Golub“ iz Bjelovara. Radi iznimno jake bure i zatvorene magistrale iz pravca Dalmacije na smotri nisu sudjelovali članovi KUD-a „Gospa Lurdska“ iz Poljica. Smotru su otvorili najmlađi članovu KUD-a Bribir, „mali folklor“ sačinjen od ukupno osam parova u pratnji bribirskih sopilaša, Davora i Marijana Tus. Plešući stari bribirski tanac „Koprivicu“ kao nagradu za svoju izvedbu polučili su gromoglasni pljesak brojne publike nakon nepuna tri mjeseca vježbanja. Za njihov uspjeh zaslužne su njihove voditeljice Ksenija Hrelja, Dea Sokolić i Dorotea Dražić.

Nakon održanog programa uslijedila je zabava uz bogatu ugostiteljsku ponudu Caffe bar Passage i Tamburaški sastav Merak do kasno u noć.

Hvala svim udrugama i pojedincima koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji subotnjih događanja: KUD-u Bribir, Udruzi za mesopusne običaje Bribir, Karnevalskoj udruzi Kirci – Bribirci, Lovačkog društva Vepar koji su sponzorirali meso za natjecanju u kuhanju kotlića. Hvala Sanji Mamula na prekrasnim aranžmanima i buketima za gostujuće KUD-ove te Antoniju Butorcu na vrlo profesionalnom ozvučenju i rasvjeti. Naravno hvala i našima snimateljima Karmen Grgurina Ventin i Igoru Kleščiću što nas uvijek prate na svim našim događanjima.


Prijem KUD-ova kod Načelnika Vinodolske općine

Smotra KUD-ova

Kuhanje kotlića

Igre po starinsku

Podijeli objavu:

Skip to content