Search

Novosti i zanimljivosti

underline-wave.png

Petrova va Bribiri – 24.06. – 02.07.2023.

underline-wave.png

Obilježavanje višednevne svetkovine mjesnog blagdana sv. Petra i Pavla apostola – „Petrova va Bribiri“ nastavlja se u srijedu, 28.6. misom i duhovnim programom odnosno svjedočanstvom Marina Restrepa – poznatog katoličkog misionara.

Na dan samog blagdana u četvrtak, 29.6. održati će se koncelebrirana sv. misa koju će predvoditi don. Mario Akrap župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Zadru. Nakon mise slijedi tradicionalno druženje „pred crikvun uz landicu prisnaca, ku god slašćicu i žmuj pivi“. Za dobru okrijepu, prisnac i zabavu nakon mise pobrinuti će se Udruga sv. Petra i Pavla apostola Bribir i Bribirski tamburaši.

Upravo to događanje čašćenje vjernika i hodočasnika dio je tradicije obilježavanja tog mjesnog blagdana kada su se naši stari i brojni hodočasnici mogli nakon „maše“ počastiti pivom. U prošla vremena kao i sada „Petrova“ je bio veliki blagdan značajan za župljane Bribira, ali i okolnih mjesta.

Danas je obilježavanje tog blagdana oplemenjeno sa niz događanja u kojem sudjeluju brojne udruge Bribira kao što su: KUD Bribir, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine kao organizatori turnira u pikadu, Udruga sv. Petra i Pavla apostola Bribir, Boćarski klub Bribir, Lovačko društvo Vepar, Udruga za očuvanje narodnih običaja Bribir – „bribirska Parada“ te Udruga Krici – Bribirci. Tu je i Mjesni odbor Bribir kao organizator cijele manifestacije uz podršku Općine Vinodolske općine i TZO Vinodolske općine. Osmišljavanje, organiziranje i realizacija mjesnog blagdana Petrove prilika je okupljanja i povezivanja svih udruga Bribira ali i pojedinaca u realizaciji zajedničkog projekta, obilježavanja mjesnog blagdana Petrove.

IMG 20230627 WA0000

Podijeli objavu:

Skip to content