Search

Novosti i zanimljivosti

underline-wave.png

Sommelierski tečajevi u Vinskoj kući Pavlomir u Novom Vinodolskom

underline-wave.png

Tradicionalno se u Vinskoj kući Pavlomir u Novom Vinodolskom održavaju tečajevi Hrvatskog sommelier kluba na kojima polaznici stječu znanja iz svijeta kulture i posluživanja vina prema međunarodnim ASI pravilima. Kao i 2022. godine, Udruženje Kvarner Wines se uključilo u organizaciju sommelierskih tečajeva na području Kvarnera kako bi se podigla opća kultura stola i znanja o vinu te kako bi se obogatila turistička ponuda i promocija Kvarnera kao eno – gastro destinacije.

Ovogodišnji će se tečaj prve razine održati u tjednu 20. – 26. veljače 2023. te može sudjelovati 30-tak polaznika. On-line dio tečaja će se održati od 20. do 22. veljače, odnosno ponedjeljak, utorak i srijedu u vremenu 17:00 do 20:00 sati, dok će se drugi, praktični dio održati od 24. do 26. veljače, odnosno petak, subotu i nedjelju u vremenu od 10:00 do 18:00 sati.

Cijena sommelierskog tečaja iznosi 500,00 € + PDV, međutim mnoge jedinice lokalne samouprave poput Grada Crikvenice, Grada Novog Vinodolskog i Općine Vinodolske, ali i turističke zajednice s područja Primorsko – goranske županije potiču polaznike koji zadovolje određene kriterije s 50% školarine. Pozivamo sve zainteresirane da se što prije prijave na e-mail info@sommelier.hr ili vina.kvarnera@gmail.com kako bi si osigurali mjesto na tečaju. Ukoliko se skupi dovoljno zainteresiranih, do turističke sezone će se u Vinskoj kući Pavlomir organizirati i tečaj II. razine kojem mogu pristupiti svi zainteresirani polaznici koji su položili I. razinu, te pozivamo zainteresirane da se prijave i za II. razinu.

Sommelierski tečaj prve razine namijenjen je profesionalcima u ugostiteljstvu ali i onima koji tek započinju vinsku karijeru ili se zanimaju za vino. Za one koji su tek započeli proučavati vino, ova kvalifikacija (edukacija/tečaj) pruža praktični uvod u svijet vina i sommelierstva. Po uspješnom završetku polaznici dobivaju HSK službenu potvrdu o završenom sommelierskom tečaju 1. razine. Konkretno polaznici uče kako ispravno poslužiti vino, kako opisati vino pomoću ASI terminologije pri degustaciji vina, glavne vrste i stilovi vina, najvažnije vinske sorte Hrvatske, osnovna obilježja piva, kave, čaja i vode te osnovne principe usklađivanja hrane i vina. Nastavne jedinice su Sommelier – obilježja zanimanja, Moderni sommelier u vrhunskom restoraterstvu, Uvod u degustaciju vina, Osnove vinogradarstva i enologije, Filozofija proizvodnje vina, Hrvatske vinske regije i sorte grožđa, Pivo – stilovi i potencijal u restoraterstvu, Kava i čaj – značaj i uloga u ugostiteljstvu, posluživanje i prodaja vina u ugostiteljstvu, sommelierski pribor, vrste čaša i boca za vino, tehnika degustacije vina – analiza putem vida, mirisa i okusa, uvjeti degustacije – objektivna i subjektivna procjena, ppecijalna vina – vrste i obilježja, destilati i vrste žestokih pića, stručni posjet vinskom podrumu, voda – sastav, razvrstavanje i posluživanje, cigare – putovanje kroz sva osjetila, dekantiranje i prozračivanje vina, osnove usklađivanja jela i vina.

Kvarner Wines

FOTOGRAFIJE: Hrvatski sommelier klub

Podijeli objavu:

Skip to content