Search

Novosti i zanimljivosti

underline-wave.png

Svjetski dan voda

underline-wave.png

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka svake godine kako bi se podsjetilo na važnost očuvanja vode, a samim time i izvora, zdenaca i vrela te je ovogodišnja tema „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“.

Uoči Svjetskog dana vode, naši mještani bili su jako vrijedni i zaista su bili prava promjena i uzor koje treba pratiti i pridružiti im se. TZO Vinodolske općine pozdravlja ovakve inicijative pa je sve grupe počastila okrijepom nakon radnih akcija.

  • U Bribiru se čistilo vrelo i perilo u Podskočima imena Lokvica: ovo perilo nedavno je pretrpilo veliku štetu kada se usred jake bure drvo srušilo i palo gotovo po sredini ploče kojom je ovo perilo natkriveno i po čemu je ono vrlo karakteristično. To je jedino perilo kojeg su mještani natkrili kako se žene, koje su dolazile tamo prati robu, ne bi smočile za vrijeme kiše i kako bi se mogle skloniti.
    Mještani sela Podskoči, članovi Mjesnog odbora, članovi KUD-a Bribir i drugi mještani dobre volje očistili su piralo: očistili su put vodi, prepilili i raskrčili drvo, očistili puknute dijelove ploče i generalno uljepšali cijelu lokaciju.
  • U Triblju su se čistile dvije lokacije: perilo na Mlaki koje su čistile članice Udruge umirovljenika te bunar s kaptažom u Droclju gdje su čistili članovi Udruge za očuvanje narodnih običaja Vinodol-Tribalj. U obje radne akcije puno je pomogao Vladimir Martinčić, svojim znanjem i vještinama. Na Mlaki je očišćen prilaz do perila kao i sama okolica perila koje je vidljivo i sa šetnice uz Dubračinu, dok je u Droclju odrađena zaista velika radna akcija te je raskrčen kompletan okoliš „kućice“ koja je nekada bila početak Vodovoda Crikvenica, pokošeno je i uređeno pa je ovaj lokalitet dostupan za znatiželjne nakon zaista puno godina.
  • U Driveniku su članovi Mjesnog odbora Drivenik, Udruge za očuvanje narodnih običaja, Udruge Zrinskih – Frankopana te BK Drivenik pristupili čišćenju tri vrela i perila, a to su Kokanj, Dragljin i Stari. Izvori su očišćeni, osiguran je protok vode, a okoliš je uređen pa su sada i same lokacije pristupačnije.

Ovim putem zahvaljujemo svim sudionicima na njihovom radu i trudu: svojim djelima uljepšali su okoliš Vinodolske općine, a posvećivanjem pažnje našim izvorima i vodama produljuju i životni vijek ovih arhitektonskih čudesa našega kraja.

Podijeli objavu:

Skip to content