Search

Novosti i zanimljivosti

underline-wave.png

U Bribiru se okupili maslinari, voćari i vinogradari, svi su mogli naučiti nova znanja i vještine

underline-wave.png

Šesti po redu Skup maslinara, voćara i vinogradara Vinodola, nastao u organizaciji Vinodolske općine, Turističke zajednice Vinodolske općine i OPG-a Ruža, održan je jučer na dvijema lokacijama u Bribiru – u voćnjaku Osnovne škole dr. Josipa Pančića i masliniku OPG-a Spoja.

Vinodolke, Vinodolci i drugi posjetitelji mogli su tako od vrhunskih stručnjaka saznati odgovore na brojna pitanja, čuti razne zanimljivosti, ali i naučiti nova znanja i vještine o rezidbi voćaka i maslina, pomlađivanju starih stabala maslina i drugim bliskim temama.

7817217

Kroz interaktivnu radionicu i predavanja okupljene su proveli doc. dr. sc. Željko Prgomet, diplomirani inženjer agronomije i specijalist voćarstva Mediterana, te njegova kćer, dr. sc. Iva Prgomet, jedna od vodećih stručnjakinja u smokvarstvu Hrvatske.

Dodana vrijednost

Direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine Alenka Spoja na početku je pozdravila sve prisutne te naglasila kako joj se čini da je ovo najposjećeniji Skup maslinara, voćara i vinogradara Vinodola do sada, zbog čega je iznimno sretna i ponosna. Spoju smo zamolili i da nam pobliže približi spomenutu manifestaciju.

7817218

– Radi se o događanju koje se održava u sklopu projekta “Volim Vinodol”. Radionica je osmišljena u dva dijela, kroz obradu dviju tema.

Na lokaciji voćnjaka bribirske Osnovne škole dr. Josipa Pančića obradit će se tema rezidbe maslina i voćaka, a na drugoj lokaciji OPG-a Spoja, obradit će se tema pomlađivanja starih stabala maslina.

7817219

Sudionici će moći usvojiti neka nova znanja i vještine, a s obzirom na to da se radi o interaktivnoj radionici moći će postavljati pitanja te se sami okušati u rezidbi poljoprivrednih kultura.

Ovaj projekt osmišljen je s ciljem poticanja lokalnog stanovništva povratku prirodi i revitalizaciji poljoprivrede u Vinodolu.

7817220

Znamo da je poljoprivreda stoljećima bila grana privrede koja je hranila lokalno stanovništvo. Naravno da smo svijesni da u današnje vrijeme poljoprivreda nije i ne može biti glavna grana djelatnosti, ali ona može biti dodatni izvor prihoda te zdrave i ekološki uzgojene hrane.

7817221

Ovim projektom nastojimo i potaknuti sinergiju poljoprivrede i turizma. Svi znamo da je turizam u Vinodolu u velikom zamahu, pogotovo ruralni tip turizma, stoga uzgoj poljoprivrednih proizvoda, za kojima je zaista velika potražnja od strane naših gostiju, može biti jedna dodana vrijednost našem turizmu, rekla je Spoja.

Tema rezidbe

Doc. dr. sc. Željko Prgomet istaknuo je kako mu je uvijek lijepo doći u Vinodolsku općinu, a nakon toga je okupljenima približio temu rezidbe maslina i voćaka.

7817223

– Da bismo mogli raditi rezidbu trebamo, barem minimalno, poznavati i anatomiju i morfologiju svake biljke, što znaći da moramo biti u stanju prepoznati rodne i nerodne grane, rodne, vegetativne, generativne pupove i slično, započeo je Prgomet svoje predavanje, a potom objasnio razliku između rodne i nerodne grane.

Foto Ana Križanec

Pojasnio je i kako je zbog bolesti i štetnika rezidbu bolje raditi na početku cvatnje i vegetacije, obavezno svake godine.

Prgomet je naveo kako osim rezidbe postoji i zahvat prstenovanja, govorio o vezivanju i povijanju grana, prihrani biljaka, cijepljenju i drugim zanimljivim temama.

7817225

7817226

7817227

Izvor: Novi List / Robert Šimonović / Foto: Ana Križanec

Podijeli objavu:

Skip to content