Search

Novosti i zanimljivosti

underline-wave.png

Jelisaftina 2023.

underline-wave.png

2. srpnja obilježava se mjesni blagdan Triblja, Jelisaftina, blagdan Pohođenja Blažene Djevice Marije Elizabeti, čije ime nosi i župna crkva.

Povodom Jelisaftine, svake godine Udruga za očuvanje narodnih običaja Vinodol iz Triblja, organizira raznolike manifestacije kako bi se obilježio ovaj blagdan, ali ujedno i obogatio kulturni i društveni život lokalnog stanovništva. Iz tog razloga i ove godine osmišljen je bogat osmodnevni program, pa je tako na sam dan Jelisaftine, ujutro održana hodočasnička misa, a hodočastilo se iz Kraljevice, Križišća, Drivenika i Dramlja, a udruga je u svom angažmanu, uz pomoć donatora i lokalnog stanovništva organizirala zakusku nakon mise.

Organizirana je i interpretacijska šetnja Tribljem, pod vodstvom interpretacijskog vodiča Roberte Bengez, člana udruge i zaposlenika turističke zajednice, koja je vodila turu Tribljem i nastojala upoznati svakog sudionika sa povijesti Triblja, kao i raznim legendama i anegdotama. Nakon šetnje velikim i malim jezerom, šetnicom uz Dubračinu, posjetom perilu Mlaka, šetnja je završila ispred crkve, kako bi se sudionici šetnje, koji to žele, priključili svečanoj koncelebriranoj misi u 19 sati. Nakon mise u organizaciji udruge nastavilo se druženje posjetitelja i lokalnog stanovništva bogatom zakuskom ispred crkve.

Međutim, osim navedenog, u Triblju se ovaj vikend odvilo još toga.
Subotu je održano natjecanje u ribolovu na Tribaljskom jezeru, u organizaciji ŠRD Šaran Tribalj. Vrijeme nije bilo najbolje pa se lovilo i pod kišobranima, ali je 20 sudionika svejedno uživalo. Prvo mjesto u kategoriji muškarci odio je Željko Puljar, drugo mjesto Mario Pleić, a treće mjest Massimo Russi, dok su se u kategoriji žena natjecale samo dvije dame pa je tako prvo mjesto pripalo Vandi Cvijanović, a drugo mjesto Nadi Ropac.

Na sam dan Jelisaftine, u jutarnjim satima, LD Medviđak organizirao je natjecanje u gađanju glinenih golubova. Ovo natjecanje u Triblju se održava već 20 godina, a ove godine sudjelovalo je 30 sudionika. Najprecizniji bio je Boris Miklić, drugo mjesto odnio je Damir Klarić, a treće je pripalo Nevenu Mikliću.

U Caffe baru “Putnik” kartalo se marijaš, atmosfera je bila izuzetno vesela, ali i napeta. U konačnici, prvo mjesto pripalo je Vedranu Švastu, drugo mjesto Željku Hreljcu, a treće mjesto Branku Starčeviću.

Od 17 sati krenula je interpretacijska šetnja koju je vodila interpretacijska vodičkinja, članica Udruge i zaposlenica TZ Roberta Bengez: šetnja je započela na Tribaljskom jezeru, nastavila se preko malog jezera uz Dubračinu, obišlo se perilo Mlaka pa su se sudionici došetali do župne crkve gdje je u 19 sati započela svečana koncelebrirana misa.

I nakon ove mise UONO Vinodol je pripremio zakusku za sve sudionike pa su svi prisutni imali priliku isprobati razne delicije koje su pripremile članice udruge, umirovljenice, članice crkvenog zbora i mnoge druge stanovnice Triblja, uz donaciju kanapea Hotela Balatura, a svakako se i nazdravilo.

Ovaj tjedan još se održava mnogo toga povodom proslave tribaljskog mjesnog blagdana pa se zainteresirani mogu pridružiti još i malonogometnom turniru, pikadu za umirovljenike, kuhanju kotlića, zabavi uz grupu Venus, a najmlađi mogu uživati u napuhancu. Više o programu saznajte na sljedećem linku.


Podijeli objavu:

Skip to content